1.4 C
București
joi, 9 decembrie 2021 - 12:28
No menu items!

Academia de Poliție i-a păstrat doctoratul lui Cătălin Ioniță pentru că a plagiat doar 9%. Puțin mai mult decât Kovesi

spot_img

Comisia de Etică din cadrul Academiei de Poliție “Alexandru I. Cuza” a publicat, joi, argumentele pentru care nu a propus retragerea titlului de doctor pentru directorul Direcției Generale Anticorupție (DGA), Cătălin Ioniță, precizând că procentul de similitudine constatat este de doar 9,22%, conform Mediafax.

Comisia de Etică și Deontologie Universitară din cadrul Academia de Poliție “Alexandru I. Cuza” transmite, joi, printr-un comunicat de presă, că în urma analizei tezei de doctorat cu titlul „Criminogeneza infracțiunilor cibernetice” susținută de Cătălin Ioniță, actualmente director al Direcției Generale Anticorupție (DGA), a constatat că un număr de 723 de rânduri, respectiv 8.676 de cuvinte, sunt în proporție de 100% similare cu paragrafe din articolele atribuite lui Horațiu Dan Dumitru.

Lucrarea are 7.840 de rânduri care însumează un număr de 94.080 de cuvinte, iar aceste paragrafe însumează un procent de 9,22% de rânduri din totalul lucrării, procentul fiind similar și în ceea ce privește numărul de cuvinte.

“Având în vedere că procentul de similitudine constatat este de 9.22%, situându-se aşadar mult sub procentele de similitudine practicate a fi admise în domeniul de doctorat Ordine Publică și Siguranță Națională, de către CNATDCU în prezent, precum şi faptul că în Regulamentul Şcolii Doctorale în vigoare la momentul susţinerii tezei de către dl. Alexandru Cătălin Ioniță nu se specifica un procent de similitudine admis, dar nici nu se indica „toleranţă zero” pentru aceste situaţii (adresa nr. 4495491 din 19.02.2019 a Departamentului de Studii Doctorale), apreciem că, în cazul de faţă, propunerea unei sancţiuni de retragere a titlului de doctor apare ca nejustificată ca nerespectând cerinţa proporţionalităţii”, arată Comisia de Etică și Deontologie Universitară din cadrul Academia de Poliție “Alexandru I. Cuza”.

Reprezentanții Comisiei de Etică propun însă ca Alexandru Cătălin Ioniță să fie sancționat cu avertisment scris și să fie obligat să refacă în întregime capitolul VII al tezei de doctorat.

“Totodată, Comisia interzice domnului Alexandru Cătălin Ioniță să își publice teza de doctorat până la obținerea avizului favorabil al Consiliului Școlii Doctorale de Ordine Publică și Siguranță Națională asupra

capitolului astfel refăcut”, potrivit sursei citate.

Decizia Comisiei de Etică și Deontologie Universitară a fost luată în ședința din 16 aprilie 2019.

Raportul Comisiei va fi transmis către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), Consiliul fiind organ deliberativ separat, potrivit procedurii.

Publicarea raportului vine după ce ministrul de Interne, Carmen Dan, a solicitat Comisiei Academiei de Poliție să facă publice argumentele deciziei privind teza de doctorat a șefului DGA, Cătălin Ioniță, menționând că următorul pas este sesizarea autorităților, pentru că nu va „gira ascunderea sub preș a gunoiului”.

Andi Topală