7.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 3:03
No menu items!

A murit Vladimir Jirinovski, apropiat al lui Vladimir Putin

spot_img

Unul dintre apropiații lui Vladimir Putin, fostul lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a murit, la vârsta de 76 de ani, din cauza unei boli grave. Informația a fost confirmată de președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin.

„Tocmai a fost raportat că Vladimir Volfovici Jirinovski a murit în urma unei boli grave și prelungite. Să-i cinstim memoria”, a declarat, miercuri, președintele Dumei de Stat.

Vladimir Jirinovski s-a născut în 1946, în Kazahstan și a fost profesor de drept internațional și doctor în științe filozofice, după studiile făcute la Moscova. Din 1989 până în 1992 a fost președintele Partidului Liberal Democrat al URSS, iar din 1992, al Partidului Liberal Democrat din Rusia.

Vladimir Putin i-a conferit, în anul 2000, titlul onorific „Avocat onorat al Federației Ruse” pentru „activitatea sa legislativă activă și serviciile de întărire a statului”.

De altfel, Jirinovski a fost un fervent susținător al lui Putin, inclusiv la anexarea Crimeei, în 2004. A avut, de-a lungul anilor, numeroase declarații scandaloase, amenințări, precum cea de a lansa arme nucleare împotriva unor țări sau de a captura Alaska de la SUA, pentru a duce frontierele Rusiei până la punctul în care soldații săi își puteau „spăla cizmele în apele calde ale Oceanului Indian”.

Jirinovski a fost internat în spital pe 2 februarie 2022, cu coronavirus, iar starea sa de sănătate s-a degradat apoi.

E. Stan