A murit “regizorul haiducilor”. Dinu Cocea a cerut să fie incinerat, iar cenușa va fi adusă în țară, de Paști

dinu cocea

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre precum “Haiducii lui Şaptecai”, “Zestrea Domniţei Ralu” şi “Săptămâna Nebunilor”, a încetat din viață pe 26 decembrie, la 84 de ani, într-un spital din Paris. Cauza morții a fost insuficiența cardiacă.

Familia regizorului a dorit să facă publică informaţia mai târziu, pentru a o menaja pe soţia acestuia, Puşa Cocea. “Conservase un spirit optimist şi, până în ultima clipă, proiecta noi realizări profesionale”, a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist, agenției Mediafax.

Dinu Cocea s-a stabilit în România în ultimii ani, însă îşi petrecea timpul între Bucureşti şi Paris. Fiica regizorului a precizat că, în memoria tatălui său, va fi organizată o ceremonie funerară, la Paris, cel mai probabil în data de 8 ianuarie.

Dinu Cocea a dorit să fie incinerat, iar urna cu cenuşa acestuia va fi adusă în România, în jurul Paştelui, pentru a fi depusă în cavoul familiei de la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

Dinu Cocea s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş din judeţul Ilfov. După succesul mare la public făcut cu seria de filme istorice precum: “Haiducii” (1966), “Răpirea Fecioarelor” (1968), “Haiducii lui Şaptecai” (1970), “Zestrea domniţei Ralu” (1970), “Stejar, extremă urgenţă” (1973), “Ecaterina Teodoroiu” (1979), “Iancu Jianu, zapciul” (1980), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), el a căzut în dizgrație față de regimul comunist din cauza unui proiect de film „Pe apa Sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş.

Drept urmare, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la postul naţional de televiziune. În urma acestui conflict cu autorităţile comuniste, Dinu Cocea a plecat din ţară în 1985, stabilindu-se la Paris.

La ediţia din 2010 a „Festivalului Internaţional de Film” de la Iaşi, i s-a decernat „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate, ca o recunoaştere a contribuţiei aduse cinematografiei româneşti.

C.C.

NICIUN COMENTARIU