14.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 8:13
No menu items!

9 octombrie – Ziua Holocaustului în România. Deputații au păstrat un moment de reculegere, la începutul ședinței de marți

spot_img

Deputații au păstrat marți dimineață un moment de reculegere în deschiderea sesiunii consacrate Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România.

La ședință vor vorbi despre Holocaust deputatul Aurel Vainer, ambasadorul statului Israel în România, Dan Ben-Eliezer, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, ambasadorul Federației Ruse în România, Oleg Malginov, și alți invitați.

Ziua de 9 octombrie 1941 este data la care a început deportarea forțată a populației evreiești din Basarabia și Bucovina în Transnistria.

Începutul simbolic al Holocaustului este marcat, anual, la data de 9 noiembrie (declarată Ziua internațională de luptă împotriva rasismului și antisemitismului), aducând aminte de 9 noiembrie 1938, când s-au luat primele măsuri fizice împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei, ziua intrând în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”).

R.D.