24.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 14:25
No menu items!

9 locuri din lume care trebuie văzute înainte să dispară

spot_img

Unii își fac poze alături de ele, alții le admiră pe internet, filmate sau fotografiate, unii doar visează la ele. Sunt locuri în lume care merită văzute, măcar o dată, pentru că, deja foarte vechi, s-ar putea să se erodeze până la dispariție.

Marele Zid Chinezesc

Unul dintre aceste locuri pitorești și încărcate de istorie este Marele Zid Chinezesc. Mediul, clima, intemperiile sau chiar intervenția umană sunt factori care au favorizat erodarea unei foarte mari părți din acest monument. Deși are o lungime de peste 6.000 de kilometri, doar anumite zone din Marele Zid Chinezesc pot fi vizitate. Un tur de o zi costă 109 dolari de persoană, în care sunt incluse masa de prânz, un ghid vorbitor de limba engleză şi transportul dus-întors de la hotel.

marele zid chinezesc

Veneţia

Orașul plutitor riscă să se scufunde, odată ce nivelul mării tot creşte. În fiecare an inundaţiile ameninţă puternic centrul istoric. Un city break în Veneţia costă de la 170 de euro/persoană, preţ care acoperă 3 nopţi de cazare şi biletele de avion.

venetia

Pompei

Aflat lângă Napoli, Pompei este oraşul dezgropat din cenuşă, după ce a fost distrus în anul 79 d. H. de vulcanul Vezuviu. În 1748 a fost descoperit întâmplător, iar în prezent atrage milioane de vizitatori anual. Cel mai vizitat loc din oraşul ruinat este Amfiteatrul, folosit pe timpuri pentru luptele dintre gladiatori. Situl este, din păcate, în pericol, trei ziduri au căzut deja, iar reprezentanţii UNESCO susţin că într-o zi Pompei se va prăbuşi integral.

pompei

Templele Angkor Wat

Considerate cele mai mari monumente religioase din lume, templele sunt amenințate de apele subterane din oraşul Siem Remp, aflat în apropiere, care provoacă scufundarea treptată a sitului. Poate că locul merită vizitat și pentru că a fost denumit cea mai bună atracţie turistică a anului de către Lonely Planet.

Pentru a ajunge în Cambodgia, se fac 2-3 escale. Sejururile în Cambodgia se vând într-un circuit Thailanda-Vietnam-Cambodgia. Altfel, un bilet de avion pe ruta Bucuresti-Siem Reap costă de la 700 de euro cu 3 escale sau de la 870 euro cu 2 escale. Templele Angkor Wat se află la 20 de minute de oraşul Siem Reap, iar biletul de intrare costă 20 de dolari pentru o zi.

Angkor_Wat

Taj Mahal

Una dintre cele mai cunoscute clădiri istorice din lume, Taj Mahal, este tot mai afectată de nivelul ridicat al poluării. Pentru că autoritățile nu au reușit să evite eroziunea, s-ar putea lua în curând decizia de a fi închis pentru public.

Aflat în oraşul Agra, la 3-4 ore de capitala Indiei, New Delhi, Taj Mahal poate fi vizitat cu un bilet de 10 euro (750 de rupii indiene). Un zbor dus-întors Bucuresti-New Delhi pornește de la 590 euro de persoană.

taj mahal

Marea Moartă

Pare că numele i-a fost predestinat, nu numai pentru că nu există nicio formă de viață, din cauza salinității ridicate, ci și pentru că scade anual cu un metru. Marea Moartă este recunoscută pentru proprietăţile sale miraculoase, dar şi pentru faptul că este cel mai jos loc de pe Pământ, la peste 400 de metri sub nivelul mării.

Un zbor dus-întors Bucuresti-Tel Aviv costă de la 225 euro/persoană.

marea moarta

Piramidele şi Sfinxul din Giza

Monumentele antice din Egipt sunt afectate, în principal, din cauza nivelului foarte ridicat al poluării. Aici se află ultima din cele 7 minuni ale lumii antice, Marea Piramidă din Giza sau Piramida lui Keops, după ce celalte au fost distruse de catastrofe naturale sau de oameni.

Piramidele din Giza se afla lângă Cairo, capitala Egiptului, zborul dus-întors costând de la 300 de euro/persoană.

piramida_sfinx

Marele Canion

Una dintre atracţiile principale ale SUA, Marele Canion a fost trecut în top 11 locuri turistice în pericol din SUA, din cauza exploatării uraniului şi a resorturilor de turism apărute în zonă. Aflat în Arizona, Marele Canion a fost format de fluviul Colorado, are o lungime de circa 447 km şi o adâncime maximă de 1.600 metri.

Pentru o excursie în Marele Canion, destinația este Las Vegas. Un zbor dus-întors Bucuresti-Las Vegas costă de la 770 euro/persoană, iar din Las Vegas până la centrul de vizitare al Marelui Canion se ajunge în aproximativ trei ore. Se pot efectua tururi cu autobuzul (80 dolari) sau cu elicopterul (408 dolari).

Marele Canion

Marea Barieră de Corali

Poluarea masivă este și în cazul Marii Bariere de Corali principalul factor de distrugere. Altă cauză o constituie braconajul. Mai mult decât atât, aruncarea materialului de dragare în apele parcului oceanic poate transforma Marea Barieră de Corali într-o groapă de gunoi.

Marea BAriera de Corali

Olimpia Diaconiuc