23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 15:59
No menu items!

734 de cadre medicale, infectate cu COVID-19. Sindicatele susțin că într-o lună vor fi răpuși toți lucrătorii din sănătate

spot_img

734 de salariaţi din sănătate erau confrimați ca fiind infectați cu noul coronavirus, până duminică, iar în acest ritm de îmbolnăvire vor fi infectați toți salariații din sănătate în următoarele 30 de zile, susțin reprezentanțiii Federaţiei ”Solidaritatea Sanitară”.

”În data de 05 aprilie 2020 erau confirmaţi  pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 734 salariaţi din sănătate. 19% din totalul celor infectaţi sunt salariaţi din sănătate. Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaţilor din sănătate infectaţi SARS-CoV-2 în ultima săptămână a fost de 22,7% (22,7% în plus faţă de ziua anterioară/zi; în data de 30 martie erau 215 salariaţi infectaţi). Dacă se va menţine acest ritm atunci în 30 de zile vor fi infectaţi toţi salariaţii din sănătate. Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absenţa testării tuturor salariaţilor, estimăm că numărul real al salariaţilor infectaţi ar putea fi cu un ordin de mărime mai mare”, anunţă Federaţia ”Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat.

Sindicaliştii acuză Guvernul că nu a luat niciuna dintre măsurile necesare pentru protejarea cadrelor medicale, motiv pentru care scăderea resurselor este mai mare decât cea estimată.
  • Sistemul are nevoie de echipamente individuale pentru protecție, un algoritm eficient de testare care să-i inclidă îîn mod obligatoriu și constant pe cei care lucrează cu pacienţi COVID 19, dar și pe toți pacienții asimptomatici.
  • Introducerea unor proceduri standard centrate pe precauțiile specifice acestei pandemii, dar și informarea şi pregătirea salariaţilor din sănătate. 
  • Insituirea unui laț de comunicare în interiorul unităților sanitare și utilizarea exclusivă a spitalelor cu circuite adecvate pandemiei.

Federaţia sindicală susține că cifrele anunţate şi distribuţia procentelor au fost calculate luând în considerare informaţiile aferente datei de 05.04.2020. Federaţia „Solidaritatea Sanitară” ia în considerare la stabilirea numărului total inclusiv cazurile de salariaţi infectaţi din reţelele sanitare separate (MAPN, MAI, CFR); adică, toţi salariaţii care lucrează în sănătate. Intervalul de creştere avut în vedere: de la 215 în data de 30 martie la 734 în data de 5 aprilie.

Calcule procentuale s-au raportat la un număr de 200.000 de salariaţi din sectorul public, respectiv un număr de 2.000.000 cetăţeni.