12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 13:43
No menu items!

70 de ani de la Debarcarea din Normandia. Spectacol grandios

spot_img

Debarcarea din Normandia rămâne până în zilele noastre cea mai mare operaţiune amfibie din istorie

 normandia - debarcare

Cu 70 de ani în urmă, pe 6 iunie 1944 începeau operaţiunile prin care forţele aliate îşi propuneau deschiderea unui nou front de luptă, în vestul Europei. Operaţiunile militare, cunoscute sub denumirea de Bătălia pentru Normandia au necesitat implicarea unui număr uriaş de soldaţi (aproximativ 3 milioane) care au traversat Canalul Mânecii din Anglia până pe plajele franceze ale Normandiei.

Cu această ocazie, un spectacol grandios va fi prezentat vineri celor 8.000 de invitați, printre care circa 20 de șefi de stat și de guvern, care vor participa la ceremoniile organizate în Normandia pentru cea de-a 70-a aniversare a Zilei Z în care aliații au început debarcarea pe vechiul continent ocupat de naziști.

O mie de foști combatanți sunt așteptați și ei la ceremonia care va avea loc pe plaja Ouistrehan, rebotezată „Sword Beach” de aliații care au debarcat acolo în data de 6 iunie 1944, relatează AFP joi.

La realizarea spectacolului de 45 de minute vor lua parte și 500 de figuranți și se vor folosi 2.500 de costume. Vor fi acolo „328 voluntari și 150 de copii, majoritatea normanzi”, a declarat pentru AFP Brice Mourer, președintele Magic Garden, firma care organizează evenimentul. Tablourile vor fi create cu ajutorul figuranților pe o scenă de 2.700 m2, în spatele căreia, pe ecrane uriașe, vor fi proiectate imagini de arhivă.

Evenimentul va putea fi urmărit de aproape un miliard de telespectatori, potrivit guvernului francez.

C.A.