15.8 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 1:11

60 de tone de aur rămân la Londra. Proiectul privind repatrierea rezervelor României a fost respins

Repatrierea rezervelor de aur care în acest moment se află în Banca Angliei nu va avea loc. Camera Deputaților, care este for decizional, a respins proiectul de lege inițiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea, prin care Banca Naţională a României era obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur, ţinută în Banca Angliei. Deputații au spus că o astfel de măsură ar putea duce la pierderea credibilității României pe piețele internaționale, iar specialiștii în finanțe susțin că repatrierea implică costuri enorme, notează Digi 24.

Parlamentarii au votat împotriva repatrierii aurului după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să reexamineze legea. O astfel de măsură ar duce la pierderea credibilității României pe piețele internaționale, au susținut aleșii.

Și specialiștii din domeniul financiar bancar au criticat proiectul susținând că decizia este bună si din punct de vedere al costurilor care ar fi uriașe în cazul repatrierii rezervelor de aur, chiar și de 20 de ori mai mult decât depozitarea ei în străinătate.

Costul depozitării este de circa 66.000 de euro pe an, în vreme ce repatrierea a aproximativ 60 de tone de aur ar fi costat 1,4 milioane de euro.