21.1 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024 - 9:01
No menu items!

60 de ani de închisoare pentru clanul de romi care a exploatat zeci de copii ca șuți la Paris

spot_img

Nouă membri ai unui clan din Iași au fost condamnați în România la pedepse cuprinse între patru și nouă ani și jumătate de închisoare pentru exploatarea copiilor lor, trimițându-i să fure în metroul din Paris. Pedepsele cumulate depășesc 60 de ani de închisoare, pentru crimza organizată și trafic de copii, scrie Le Figaro, urmărind cazul ca rezultat al cooperării judiciare franco-române înființate în ianuarie 2017. Șase luni mai târziu, anchetatorii au arestat simultan în Franța, România, Spania și Italia majoritatea suspecților, părinți ai minorilor exploatați.

Investigațiile fuseseră lansate după ce șuții deveniseră un fenomen în metroul parizian, minori, cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, care furau telefoane și portofele, cel mai adesea pe scări. Aceste bande au predominat în special în cadrul conferinței majore privind clima (COP-21) de la sfârșitul anului 2015 și a turneului de fotbal Euro-2016. Alți douăzeci de membri ai aceluiași clan au fost deja condamnați în Franța anul trecut la un total de 113 ani de închisoare și au primit interdicție pe teritoriul francez după eliberare.

Acuzarea enumeră mai mult de 100 de dosare de furturi și conversații telefonice ca probe. Într-una dintre ele, auzim o mamă spunându-i interlocutorului ei, care o avertizează cu privire la arestarea celor două fiice ale sale de 12 și 14 ani, că „le va lăsa acolo unde sunt”, pentru „binele lor” învață să nu fii prins”. Douăzeci de minori au fost interogați în timpul procedurii, dar niciunul nu a fost de acord să depună mărturie împotriva familiei lor. Avocatul unui acuzat, Ciprian Mitoseriu, și-a anunțat intenția de a face apel, considerând sentințele „mult prea dure”.

Lipsa resurselor, lipsa pregătirii, retragerea declarațiilor: România este deseori identificată pentru incapacitatea sa de a proteja minorii de clanurile abuzive. În ultimul său raport privind traficul de persoane, Departamentul de Stat al SUA a fost alarmat de o „vastă complicitate”, în timp ce numărul acuzațiilor este în scădere.

Sursa: Le Figaro

Editor: M.C.