20.6 C
București
miercuri, 1 mai 2024 - 15:01
No menu items!

570 de kilograme de droguri de risc și mare risc, confiscate în acest an. De ce nu se comunică capturile din Portul Constanța

spot_img

Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a declarat că importante cantități de de droguri au fost capturate în acest an – 570 de kilograme de droguri de risc și mare risc (1,5 milioane de comprimate), 3,2 tone de precursori, substanțele din care se produc drogurile, și peste 600 de kg de masă vegetală. Proveniența acestor cantități este diferită, masa vegetală fiind cu prioritate din România, iar substanțele interzise de droguri în mare parte din spațiul extern. 

„Sunt 500 de acțiuni, de la începutul anului, pe domeniul drogurilor și, dacă e să vorbim, în această săptămână a fost una dintre cele mai importante, cu peste 37 de acțiuni, în domeniul combaterii criminalității organizate. Au fost peste 250 de percheziții în acea zi, din care 200 pe domeniul drogurilor. Sunt cantități importante capturate în acest an – 570 de kilograme de droguri de risc și mare risc (1,5 milioane de comprimate), avem 3,2 tone de precursori, substanțele din care se produc drogurile, și peste 600 de kg de masă vegetală. Proveniența acestor cantități este diferită. Vorbim de masa vegetală cu prioritate din România, iar substanțele interzise de droguri, mare parte din spațiul extern.

Anul acesta, vă spuneam, avem 570 (de kilograme de droguri de risc și mare risc), iar acum trecut am avut peste o tonă. Ne ducem în spate, 2022, 2021, și așa mai departe – sunt capturi importante”, a precizat secretarul de stat în MAI la DC News, la emisiunea „Culisele Justiției“.

El a menționat că pentru a destructura o grupare este nevoie de o întreagă echipă, care are în componență, obligatoriu, procuror, pentru că este o anchetă proprie la nivelul DIICOT și polițiști din mai multe structuri.

„Și aș vrea să fac o prezentare reală, corectă, din punct de vedere al implicării structurilor Ministerului Afacerilor Interne în aceste echipe. Avem, pe de o parte, structurile antidrog – cele care desfășoară efectiv și exclusiv activități în dosarele penale, pe baza ordonanțelor de delegare ale procurorilor, pe dosarele respective, respectiv dosare de droguri. În același timp, avem structurile de operațiuni speciale – peste 500 de polițiști din operațiunile speciale care sunt implicați în activitățile de destructurare ale grupărilor de criminalitate organizată, respectiv droguri.

Avem lucrători din cadrul unităților de analiză a informațiilor; structuri de ordine publică, chiar și poliție rutieră, pentru că vedem constatările acestea care sunt la conducătorii auto – (ele) sunt un punct de plecare pentru identificarea unei rețele. Și, în același timp, avem structurile de jandarmi, pe care îi vedem aproape zilnic, în toate acțiunile ce sunt derulate împreună cu celelalte cadre MAI. Și bineînțeles, așa cum am mai menționat, avem DIICOT-ul.

Plecăm pe o documentare, ca să explicăm într-o imagine exactă, de la momentul sesizării până la momentul finalizării cazului, care înseamnă condamnare – toată această perioadă înseamnă muncă chiar de ani. Vorbim de ani în care unii dintre colegii noștri sunt implicați, plecați de lângă familie, și desfășoară activități specifice pentru a putea avea un rezultat. Tot ce înseamnă captură importantă nu se poate realiza de azi pe mâine. Am confirmat și cu ocazia conferinței de presă că sunt, astăzi, capturi în Portul Constanța, chiar în ultima perioadă, dar nu pot fi comunicate. De ce? Pentru că aceste cazuri sunt în derulare și o simplă informație aruncată în spațiul public poate strica un caz”, a continuat Despescu.

Toleranță zero pentru consumul de droguri la volan

„Am venit la nivel intern cu o consultare a specialiștilor și în același timp am luat act de rezultatele dezbaterilor din spațiul public. Aceste rezultate fac astăzi obiectul unui pachet care are două mari capitole. Un pachet se referă la modificări amendamente legislative, iar un pachet se referă la ceea ce înseamnă măsuri organizatorice și administrative în intern.

În ceea ce privește modificările la amendamentele legislative, este separate în două paliere, cel ce ține de competența MAI și cel ce ține de competența Ministerului Justiției. În zona MAI vorbim de legislația rutieră, de statutul polițistului,statutul cadrelor militare, legi care limitează substanțele interzise. De exemplu, în zona rutieră, astăzi un conducător auto poate fi sancționat cu avertisment când este depistat sub influența alcoolului. Prin propunerea noastră nu va mai putea fi sancționat cu avertisment, ci va fi sancționat obligatoriu cu amendă. De asemenea, recalculăm punctul de amendă, în funcție de salariul minim brut, iar dacă acesta se va recalcula periodic, această recalculare va ține cont de cuantumul respectivului salariu. Sunt multe modificări“, a spus Bogdan Despescu la DC News.

Dacă cineva conduce sub influența drogurilor, comite o infracțiune

„Dacă, astăzi, un traficant de droguri era posibil să fie sancționat cu pedeapsa suspendării, prin propunerea cu care venim, el nu va mai putea beneficia de această clemență a legii. De exemplu, Legea Anastasia a venit tocmai pentru a înăspri pedepsele pentru cei implicați în accidente și sunt sub influența alcoolului.

Și în zona drogurilor venim cu o modificare de înăsprire a pedepsei pentru cei care conduc sub influența substanțelor interzise. O altă măsură este de a veni cu instituția confiscării mijlocului de transport, care a fost folosit în această infracțiune. Dacă cineva conduce sub influența drogurilor, comite o infracțiune.

De exemplu, în 2023, MAI a suspendat 157.000 de permise de conducere. Din acestea, 25.000 sunt pentru alcool. Din 15 conducători auto, aproape 3 au fost prinși pentru alcool. În ceea ce privește influența drogurilor, sunt 2.700 de rețineri de permis. Din acestea, 1.400 sunt în ultimele 3 luni. Începând cu luna iunie au fost intensificate măsurile. Acțiunea, numită Blocada, are două direcții de acțiune, respectiv droguri și violență. În ultimele 3 luni, cifra este de 1.400 din totalul de 2.700. Structurile MAI sunt la datorie 24 de ore din 24“, a precizat Bogdan Despescu.

                                                                                                                Adina Silav