24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 18:06
No menu items!

533 de milioane de utilizatori Facebook, vizați de o scurgere de date personale

spot_img

Informaţiile personale aparținând unui număr de 533 de milioane de utilizatori ai Facebook, din peste 100 de țări, au fost postate pe un forum, de unde puteau fi accesate şi copiate. 

Alon Gal, director tehnic la o firmă de securitate cibernetică, a descoperit pe un forum de hacking că cineva a postat un set de date care conţinea informaţiile personale  pentru 533 de milioane de conturi de Facebook.

Potrivit unei liste publicate de acesta, printre țările cele mai afectate se numără Egipt (46 milioane de utilizatori Facebook), Italia (35 de milioane), SUA (32 de milioane de utilizatori Facebook), Marea Britanie (11 milioane), Rusia (aproape 10 milioane).

Setul de date include elemente prin care cei peste jumătate de miliard de utilizatori Facebook pot fi identificaţi, precum număr de telefon, adresă de email, date de naştere, adresă şi altele.

Datele ar fi fost obţinute în urma unei breşe pe care Facebook a reparat-o încă din august 2019, astfel că acestea trebuie să fie mai vechi decât data reparării breşei.

În ianuarie, Gal descoperise că acelaşi set de date personale era scos la vânzare pe un canal de Telegram. Acum, însă, acesta este pur şi simplu disponibil gratuit.

Experţii avertizează că, deşi datele nu sunt tocmai proaspete, multe ar putea fi încă de actualitate, ceea ce le transformă în marfă de atacuri de phishing, astfel că utilizatorii reţelei sociale ar trebui să fie atenţi la astfel de tentative.