13.9 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 8:45
No menu items!

5.800.000 de euro, pentru pastile cu iod pe care nu le vrea nimeni

spot_img

5.800.000 euro a plătit Ministerul Sănătății pentru 30 milioane de pastile de iod pe care nu le vrea acum nimeni. Au fost comandate când se vorbea de posibilitatea unui atac nuclear al Rusiei. Doar 1.000.000 au ajuns la români. Restul zac în continuare în farmacii sau în depozite.

6 milioane de euro a cheltuit statul pentru producerea a peste 30 de milioane de pastile de iod, în contextul amenințărilor nucleare. Deși acestea pot fi luate gratuit din farmacii, românii nu s-au înghesuit să le primească.

Numai 3% din canditatea produsă în martie 2022 de Antibiotice Iași au fost distribuite, în depozite rămânând pastile în valoare de 5,8 milioane de euro.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se plânge că doar un milion de pastile de iodură de potasiu au fost ridicate din farmacii de români. În acest context, el remarcă ”atitudinea faţă de prevenţie” a oamenilor şi aminteşte că pastilele care trebuie luate în caz de accident nuclear sunt încă disponibile în farmacii.

”S-au dat circa un milion de pastile, a existat şi o donaţie către Republica Moldova care ne-a solicitat şi ea un ajutor. (…) Ăsta este nivelul de înţelegere la nivelul populaţiei şi atitudinea faţă de prevenţie, pentru că aici am discutat de prevenţie. Nu le-a spus nimeni să le ia, le-a spus să le ia să le ţină acasă şi, în caz de incident sau accident nuclear, să poată să le ia, există o categorie de persoane eligibile”, a afirmat, luni seară, la Medika Tv, Alexandru Rafila.

Conform ministrului, în 1986, după accidentul de la Cernobâl, au fost administrate astfel de pastile. El a spus că există ”o explozie de cancere la tiroidă” şi a subliniat importanţa comportamentului preventiv.

Pastilele trebuie luate doar de copii și de femeile sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, în termen de 24 de ore de la producerea acestuia.

                                                                                                              Adina Silav