25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:43
No menu items!

5.000 de bucureșteni s-au înscris pentru testarea de COVID-19. Primele probleme cu GDPR

spot_img

PMB testează gratuit 11.000 de bucureşteni, însă înscrierea presupune să îţi rişti datele personale. „Lipsesc şi cele mai rudimentare măsuri de protecţie a datelor şi asta în contextul în care sunt transmise date cu caracter personal, cum ar fi numele şi CNP-ul”, spune un expert consultat de Mediafax. Cu toate acestea, primarul Capitalei a anunțat, pe Facebook, că 5.000 de bucureșteni s-au înscris deja.

Platforma pentru testarea gratuită a 11.000 de bucureşteni nu cere acordul pentru prelucrarea datelor personale, precum CNP-ul.

„Este evident că lipsesc şi cele mai rudimentare măsuri de protecţie a datelor şi asta în contextul în care sunt transmise date cu caracter personal, cum ar fi numele şi CNP-ul. O conexiune securizată este accesibilă oricui în ziua de astăzi, deci nu există nicio scuză pentru care nu ar fi folosită”, spune Lucian Stănescu, arhitect servicii telecomunicaţii şi securitate digitală pentru Mediafax.

Conform Regulamentului general privind protecţia datelor, pentru a prelucra datele cu caracter personal trebuie luat consimțământul persoanei vizate. De asemenea, trebuie acordată persoanei vizate posibilitatea de a-şi retrage consimțământul.