11.4 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 4:43

22 DECEMBRIE 1989. 26 de ani de la fuga lui CEAUŞESCU şi victoria revoluţionarilor / VIDEO

spot_img

Cu 26 de ani în urmă, străzile Bucureştiului erau pline de oamenii care au ieşit din case, mii de muncitori care au părăsit uzinele pentru că nu mai erau dispuşi să accepte regimul comunist. Ziua de 22 decembrie 1989 a fost marcată de fuga lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale Elena cu un elicopter şi de victoria revoluţionarilor.

Cu 26 de ani în urmă, la ora 12.09, Nicolae Ceaușescu fugea din sediul Comitetului Central al PCR, actualul sediu al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), din Piața Revoluției. Angajații MAI au realizat un scurt film despre ultimii pași ai dictaturii și primii pași către libertate.

După fuga dictatorului, manifestanţii au ocupat atât Comitetul Central, cât şi sediul televiziunii publice, în jurul orei 12.30, acesta fiind considerat momentul victoriei Revoluţiei.

Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generală a fost înlocuită de haos, odată cu atacarea cu focuri de armă a unor instituţii publice de către indivizi necunoscuţi, numiţi generic “terorişti”.

În Bucureşti, de la izbucnirea protestelor, s-au tras focuri de armă în Piaţa Universităţii, la sediul CC şi la sediul Televiziunii, dar şi în alte zone ale oraşului. În acele zile erau frecvente informaţiile privind atacuri asupra unor instituţii importante. Psihoza creată a dus şi la situaţii în care cei care aveau armă au deschis focul tocmai asupra celor veniţi să-i ajute.

Potrivit statisticilor oficiale, la Revoluţie, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

 

 

Ultimii pași ai dictaturii………… primii pași spre LIBERTATE

Posted by Ministerul Afacerilor Interne, Romania on Tuesday, December 22, 2015