17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 21:44
No menu items!

21 de persoane audiate pentru evaziune cu zahăr de 8 mil.euro

spot_img

Procurorii DIICOT Craiova, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova, efectuează 10 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Olt şi Ilfov pentru destructurarea unei grupări constituite din 21 de persoane suspectată de evaziune fiscală de 8 milioane euro.

Membrii gruparii au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând un număr de 24 de societăţi comerciale, pentru derularea de activităţi de comerţ ilegale cu zahăr sau alte mărfuri.

Astfel, ca mod de operare, acuzaţii au înfiinţat în Bulgaria şi Ungaria, societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA.

În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate de către membrii gruparii.

De exemplu, prin intermediul uneia dintre societăţi, SC Zahărul Corabia SA, administrată de cetăţeanul libanez Rabie Abdalla, a fost creat un prejudiciu bugetului de stat de peste 6.300.000 de lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone zahăr, ca fiind livrare intracomunitară.

Prejudiciul total cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat depăşeşte suma de 8.000.000 de euro.

Zece percheziţii domiciliare au avut loc pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Olt şi Ilfov, la locuinţele învinuiţilor, precum şi la sediile unor societăţi comerciale administrate de către aceştia.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova vor fi conduse 21 de persoane în vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse măsurile legale în cauză, iar suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către SRI – DJI Dolj şi DGIPI Dolj.