23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 13:16
No menu items!

2 avioane și 52 de salvatori din România pleacă în Albania, pentru ajutor la salvarea victimelor cutremurului

spot_img

România va trimite o echipă de salvare în Albania, formată din 52 de salvatori, care vor ajunge, cu două avioane MapN, în cursul zilei de marți, pentru a ajuta la căutarea celor prinși sub dărâmături. Luni noapte a avut loc un cutremur puternic, de magnitudine 6,3, fiind cel mai mare cutremur din ultimii 30 de ani din Albania.

Raed Arafat, secretar de stat DSU, a declarat că echipa de salvare va pleca cu avioanele MApN și cu 12 tone de materiale în Albania. Echipa este una de căutare și salvare, nu medicală, a subliniat Arafat.El a mai adăugat că la fața locului, salvatorii vor fi coordonați de forțele naționale din Albania, care repartizează fiecare echipă într-un sector de intervenție.

„Echipa trebuie să fie independentă să aibă tot ce le trebuie, mâncare, apă. Echipa va acționa în zona respectivă până se decide oprirea operațiunilor de salvare”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

De luni seară până marți dimineața au avut loc 15 cutremure cu magnitudine peste 3, în aceeași zonă. Cel mai mare dintre ele este cel de 6,3, urmat la scurt timp de o replică de 5,3.

 Cel mai grav afectat este Durres, al doilea oraș ca mărime din Albania. Este și localitatea cea mai apropiată de centrul seismic al cutremurelor produse în ultimele 9 ore.

Conform autorităților, cel puțin 15 oameni sunt prinși sub o clădire de 6 etaje care s-a prăbușit, unde au loc în acest moment operațiuni de salvare.