Iohannis, în război pentru eliminarea PSD invocând „sorgintea comunistă”, o noțiune retrogradă din Legea SRI. Statul român, condamnat la CEDO pentru expresia „sorginte comunistă”

Președintele Klaus Johannis a invocat și invocă de câte ori are ocazia „sorgintea comunistă a PSD” în „războiul” pe care vrea să-l ducă pentru eliminarea partidului de pe scena politică și socială. Este unul dintre motivele invocate pentru a refuza dezbaterea electorală cu Viorica Dăncilă. CEDO privește această sintagmă cu rezervă, întrucât nu poate fi un motiv suficient pentru a interzice funcționarea unui partid.

Statul român a fost condamnat la CEDO în 2005 și chiar în acest moment se apără în alte două procese în care este reclamată încălcarea Articolului 11 (libertatea de asoiere) al Convenției Europene a Drepturilor Omului, pentru respingerea înregistrării unor partide de factură comunistă. Curtea de la Strasbourg a considerat măsura „disproporționată și nenecesară într-o societate democratică”, după ce judecătorii români își motivaseră decizia de respingere exclusiv pe sintagma „sorginte comunistă” ce se regăsește în Legea 51/1991.  

În lumina jurisprudenței CEDO, Tribunalul București a admis deja, în 2015 și 2016, înscrierea a două partide comuniste în Registrul Partidelor Politice din România: „Partidul Comuniștilor” (2015) și „Partidul Comunist Român – Secolul XXI” (2016).

„Curtea nu a acceptat argumentul Guvernului că România nu putea permite apariția unui nou partid comunist pentru a forma subiectul unei dezbateri democratice. Curtea a ținut cont de experiența totalitară a României dinainte de 1989, dar a considerat că acel context nu ar putea justifica de la sine necesitatea unei interferențe, mai ales că partidele comuniste care aderă la ideologia marxistă există într-o serie de alte țări. Întrucât în ​​programul partidului nu există nimic care să poată fi considerat un apel pentru utilizare a violenței sau a oricărei alte forme de respingere a principiilor democratice sau pentru „dictatura din proletariat”, programul nu era incompatibil cu o „societate democratică”

CEDO
Ghidul de jurisprudență

Președintele Klaus Johannis a indicat drept o problemă „sorgintea comunistă a PSD” atunci când a refuzat dezbaterea electorală cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă. CEDO privește această sintagmă cu rezervă, întrucât nu poate fi un motiv suficient pentru a interzice funcționarea unui partid.

Expresia „sorginte comunistă” face parte dintr-o legislație depășită a anilor 90 și, deși este sancționată de 15 ani de CEDO, se păstrează vie până în zilele noastre.

Și USR a încercat chiar în martie 2019 (la 14 ani distanță de la stabilirea unei jurisprudențe clare împotriva României) să introducă pedepse cu închisoarea pentru orice inițiativă de asociere sau folosire a unui simbol care să aibă de-a face cu comunismul. Inițiative similare au avut de-a lungul vremii și PNL și PSD. 

Convenția Europeană a Drepturilor Omului prevede că „libertatea de gândire, de conștiință și de exprimare a convingerilor, libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și de asociere, exercitarea acestor libertăți” trebuie să fie asigurată „fără nicio deosebire bazată pe opinii politice”.

Constituția României prevede deja că partidele sau organizațiile care militează împotriva „pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității țării” sunt neconstituționale, a explicat Consiliul Legislativ la respingerea inițiativelor legislative similare.

Cu alte cuvinte, legea privind siguranța națională, care face referire la ”initierea, organizarea, savârsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept” are nevoie de o reformulare în acord cu jurisprudența deja constantă a CEDO, inclusiv împotriva altor state care au încălcat Articolul 11 prin interzicerea înregistrării unor partide politice precum Turcia, Rusia, Cehia sau Bulgaria. 

„De asta nu pot să am o dezbatere cu contracandidata. Ea reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Statul care acționează voit împotriva propriilor cetățeni e un sistem represiv”

Klaus Iohannis 

Partea specială a Codului Penal prevede pedepse pentru infracțiuni contra securității naționale fără a face etichetări pe criteriul unor convingeri politice. 

Mihaela Chiper

NICIUN COMENTARIU