18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 0:29
No menu items!

16 români au părăsit Kabul cu aeronave străine, iar 27 sunt în așteptare. Ar mai fi și alți români în campusuri, păzite de talibani

spot_img

Luni noapte, în afară de cei 35 de români despre care autoritățile române au afirmat că știau, alți 7 români și-au anunțat prezența în Afganistan. În afara celor peste 40, în Afganistan ar mai fi și alți români care lucrează pentru diferite ONG-uri și firme private de securitate și care s-ar afla în campusuri, păzite de indivizi înarmați cu care, spun surse diplomatice de la București, se poartă negocieri pentru a le permite românilor să ajungă pe aeroportul militar din Kabul, potrivit Europa FM.

Între timp, 16 români care se aflau pe aeroportul din Kabul au reușit să părăsească țara în noaptea de luni spre marți, îmbarcându-se în aeronave străine, dar ]n urma negocierilor purtate de Ministerul Afacerilor Externe cu aliații. Câțiva dintre ei au ajuns deja în Dubai.

Pe aeroport așteaptă să fie evacuați încă 27 de români.

Ministerul Afacerilor Externe a informat marți că, împreună cu Ministerul Apărării și Forțele Aeriene Române, „au fost parcurse în regim de urgență, pe parcursul zilei de ieri și al nopții, proceduri pentru deplasarea avionului militar la Kabul în vederea evacuării cetățenilor români”.

„Procedurile, extrem de complexe, sunt finalizate, urmând a fi obținută în foarte scurt timp și ultima autorizație de survol pentru unul dintre segmentele traseului de zbor.

De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români.
În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan”, a transmis MAE.

Cei 16 români care au plecat deja din Afganistan cu alte aeronave au putut să părăsească țara la intervenția MAE, ca urmare a negocierilor cu aliații.

C.D.