127 de sesizări penale a făcut Curtea de Conturi la parchete

Inspectorii Curţii de Conturi au găsit contracte păguboase, investiţii inutile sau nefinalizate şi cheltuieli nejustificate sau supradimensionate ca preţ. Pentru banii cheltuiţi ilegal în 2014, Curtea de Conturi a făcut 127 de sesizări către organele de urmărire penală.

Curtea de Conturi a făcut 2.800 de controale atât la primării, cât şi la ministere şi companii de stat, prejudiciul adus bugetelor, prin banii irosiţi fiind de aproape 1,8 miliarde de lei. Mai multe nereguli pot fi îndreptate însă, şi pot aduce mai bine de 5,4 miliarde de lei înapoi la bugetul de stat.

Primăriile au fost campioane la banii cheltuiţi fără rost în 2014. Dintre celelalte instituţii ale statului, Guvernul a mărit fondul de rezervă de 15 ori, nejustificat, spun inspectorii. Şi Înalta Curte a făcut majorări nejustificate de buget, de aproape jumătate de milion de lei. ANRP  a continuat plăţile ilegale, valoarea acestora fiind de peste 625 de milioane de lei. La ministerul de Interne, inspectorii au constatat derularea defectuoasă a unui contract IT, iar la Inspecţia Muncii, plata nelegală a peste 5 milioane de lei către furnizorul sistemului Revisal.

Şi Ministerul Sănătăţii a greşit, pentru că a avizat preţuri mai mari la medicamente şi nu a utilizat 5.591 de “licențe perpetue pentru pachete software”, în sumă estimată de 5,4 milioane lei.

Pentru toate neregulile constatate pentru bugetele din 2014, Curtea de Conturi a făcut 127 de sesizări către organele de urmărire penală. Inspectorii spun că au găsit indicii privind săvârşirea unor fapte de corupţie şi a unor infracţiuni de abuz în serviciu.

M. Nedelcu

NICIUN COMENTARIU