21.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 20:54

120 de zile, termenul maxim în care instanța trebuie să pronunțe decizia într-un proces penal

Comisia juridică a Senatului a decis, joi, ca termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale să fie de 120 de zile, urmând ca motivarea deciziei să fie publicată în ziua pronunțării.

Senatorii juriști au dezbătut o inițiativă legislativă a PNL și USR PLUS de modificare a Codului de procedură penală, care prevedea ca termenul maxim să fie de 90 de zile. Proiectul de lege a intrat miercuri în circuitul parlamentar, fiind inițiat de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Judecătorii au avertizat însă că termenul de 90 de zile este unul mult prea strâns, cerând o perioadă mai mare, de până la cinci luni, pentru pronunțarea deciziei din momentul încheierii dezbaterilor în proces.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a venit însă cu o soluție de mijloc, cea de 120 de zile, care a fost însușită de comisia juridică a Senatului.

“Proiectul a fost adoptat. S-a acceptat un termen maximal de 120 de zile. Susținem că trebuie să avem și termene rezonabile pentru finalizarea proceselor penale . Suntem într-o situație grava la nivelul instanțelor, care ține de deficitul de personal”, a declarat Iulia Scântei.

Raportul de admitere a inițiativei legislative a fost adoptat aproape cu unanimitate de voturi, fiind o singură abținere de la AUR.

Votul final în plenul Senatului este programat pentru săptămâna viitoare, urmând ca inițiativa să fie apoi transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.