11.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 11:56
No menu items!

Stelian Ion insistă să modifice pensiile magistraților: „Sunt diferențe care nu pot fi acceptate!”

spot_img

Ministrul Justiției a convocat reprezentanții magistraților pe 11 mai, la o discuție privind modificarea pensiilor speciale din sistem. Stelian Ion susține că „sunt diferențe care nu pot fi acceptate pe viitor”, astfel că va căuta soluții legislative pentru a schimba sistemul actual de pensii din justiție. Reamintim că la prima sa conferință de presă ca ministru, Stelian Ion a spus că va mări vârsta de pensionare la magistrați, declanșând, astfel, un val de pensionări la toate nivelurile din magistratură, în ultimele luni.

Prezent la comisia Juridică din Parlament, Stelian Ion a declarat că va discuta „cu magistrații la masă”, pe 11 mai, modificările pe care vrea să le aducă sistemului de pensii. La întâlnire vor fi prezenți reprezentanții CSM, ÎCCJ, Parchetului General și ministerul Muncii.

„Vom face în așa fel încât să stimulăm magistrații să vrea să rămână în profesie o perioadă cât mai mare și să eliminăm anumite inegalități, inechități, care sunt văzute de departe de societate. Ideea că pensia poate depăși considerabil ultimul salariu, este ideea în discuție acum și asupra căreia trebuie să găsim o soluție, astfel încât să nu mai existe astfel de inechități pe viitor”, a argumentat Stelian Ion.

El a adăugat că „pensiile vor fi decente, nu vor fi pensii mici, vor fi pensii bune pentru magistrați, dar acum sunt niște diferențe care nu mai pot fi acceptate pe viitor”.

Și președintele comisiei juridice, Iulia Scântei, a spus că soluțiile legislative căutate vor fi identificate în Statutul magistraților, nu în Legea pensiilor sau într-o altă lege unitară.

Ministrul Stelian Ion și-a început mandatul cu o gafă de proporții. Pe 31 decembrie, Stelian Ion declara, în prima sa conferinţă în calitate de ministru al Justiţiei, că urmează să propună creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să se evite situaţiile în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani. Afirmațiile sale au generat un val uriaș de pensionări în magistratură, ministrul încercând, ulterior, să revină cu precizări.

Emanuel Stan