15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 16:05
No menu items!

100.000 de români au cerut bani de la FGA în urma falimentului Euroins

spot_img

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a recepționat, în intervalul 17 martie 2023 (data ridicării licenței Euroins) – 14 mai, 13.953 de Cereri de deschidere dosare daună, din partea potențialilor creditori de asigurare Euroins. Dintre acestea, Fondul a înregistrat 10.286.

De asemenea, în aceeași perioadă, FGA a recepționat 69.814 de solicitări pentru categoria Cereri de plată. Dintre acestea, au fost înregistrate 25.389 cereri de plată pentru acordarea despăgubirilor/indemnizațiilor precum și 11.490 cereri de plată pentru acordarea restituirii de primă (total de 36.879 de cereri).

Numărul final de cereri de plată înregistrate la FGA poate fi diferit de numărul solicitărilor primite, din cauza faptului că, unele cereri sunt transmise de mai multe ori(dubluri), pe mai multe canale de comunicare(email, portal, poștă etc) sau sunt solicitări care nu se încadrează în categoria cererilor de plată( petiții, diverse solicitări întrebări etc).

FGA face apel la potențialii creditori de asigurare ai Societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA să transmită cererile de plată (Anexa 9/10) precum și cererile de deschidere a dosarelor de daună( Anexa 7), doar pe portalurile dedicate, prezente pe site-ul FGA. Acest lucru ușurează atât activitatea de înregistrare, cât și procesarea ulterioară a cererilor, în beneficiul creditorilor de asigurare.

FGA înregistrează cererile în ordinea primirii lor și le alocă, pentru deschiderea dosarelor de daună sau analiză, în aceeași ordine. 

Plafonul de garantare al FGA ar putea fi mărit de 10 ori

Un proiect de lege pentru creşterea de 10 ori a plafonului de garantare de 500.000 de lei al Fondul de Garantare a Asiguraţilor a fost depus recent în Parlament.

Conform iniţiativei legislative, pragul de 5 milioane de lei va fi aplicat în următoarele situaţii: când dreptul la despăgubire se naşte ca urmare a vătămării corporale grave a persoanei păgubite; atunci când prejudiciul cauzat se datorează nerespectării de către făptuitor a dispoziţiilor legale, a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi.

                                                                                                                   Adina Silav