3.2 C
București
marți, 19 martie 2024 - 13:03
No menu items!

Şcolile de şoferi unde gradul de promovabilitate a cursanţilor este sub 40% rămân fără licenţă

spot_img

Şcolile de şoferi unde gradul de promovabilitate a cursanţilor este sub 40%

Şcolile de şoferi unde gradul de promovabilitate a cursanţilor nu trece de 40% în primul an de la reautorizare şi de 50% în cel de-al doilea an vor rămâne fără licenţă, a anunţat miercuri ministrul transporturilor, Relu Fenechiu.

Prevederile sunt incluse într-un ordin al ministrului transporturilor, intrat în vigoare, prin care se reglementează funcţionarea şcolilor de şoferi din România.

Şcolile de şoferi vor trebui să-şi asume pregătirea integrală a unui cursant, atât pe cea teoretică, cât şi pe cea practică. (…) Până acum, existau situaţii în care cursanţii primeau lecţii de conducere auto, practică de la instructori autorizaţi, dar nu exista responsabilitatea nimănui, în condiţiile în care cursantul era bine pregătit sau nu la finalizarea acestor şcoli. (…)Prin acest ordin, se urmăreşte o evaluare internă reală şi corectă înainte de eliberarea documentelor necesare înscrierii la examen.

Relu Fenechiu

ministrul transporturilor

Un alt element de noutate prevede ca autoturismele şcolilor de şoferi să fie dotate cu camere de luat vederi în cazul examenelor pentru obţinerea permisului.

Ministrul transporturilor a precizat că acest ordin a creat şi nemulţumiri, că au existat proteste din partea unor instructori, dar că ministerul nu-şi doreşte restrângerea activităţii acestora.

Potrivit unor reprezentanţi ai şcolilor de şoferi, gradul de promovabilitate pentru obţinerea permisului auto este în prezent de aproximativ 25% la prima încercare. Jumătate dintre candidaţi nu trec examenul teoretic, iar dintre cei care ajung la proba practică doar 50% obţin permisul auto.

Andrei Tudor

FOTO/glsa.ro