15.5 C
București
marți, 28 mai 2024 - 4:59
No menu items!

„Ia-mă nene” reloaded. Ministerul Transporturilor vrea să-l interzică din nou

spot_img

Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță prin care vrea să penalizeze șoferii care iau autostopiști. Proiectul a mai fost lansat o dată în dezbatere publică, în mandatul fostului ministru Ramona Mănescu, dar nu a fost aprobat de Guvern.

autostop

Șoferii nu vor mai putea face transport de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederilor Legii nr.38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere. Dacă noua lege va fi aprobată de Guvern, șoferii care iau autospopiști riscă amenzi cuprinse între 1.000 de lei și 5.000 de lei.

Potrivit notei de fundamentare, Ministerul Transporturilor motivează noua reglementare prin faptul că, „în ultima perioadă de timp se constată existenţa unor practici ilicite în activităţile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor”. În document se precizează că autostopul „afectează în mare măsură atât transportul local cât și transportul județean de persoane, aceste practici ilicite determinând efecte negative majore asupra activității economice a întreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate, cât și asupra siguranței circulației rutiere”.

Confom prevederilor Legii nr.38/2003, serviciile de transport public local în regim de taxi sau în regim de închiriere fac parte din sfera serviciilor comunitare de utilitate publică, se desfăşoară sub controlul, conducerea sau coordonarea autorităţilor administraţiei publice locale şi se efectuează numai de către transportatori autorizaţi.

Ștefan Etveș