19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 7:22
No menu items!

Șeful IPJ Olt, Ion Voicu, audiat în Comisia de disciplină a Internelor

spot_img

Șeful IPJ Olt, Ion Voicu, audiat în Comisia de disciplină a Internelor

Scandalurile care au zguduit în ultimele luni Poliția Olt nu rămân fără ecou. Șeful Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Olt, Ion Voicu, va fi audiat marți în Comisia de disciplină a Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În fața Comisiei de disciplină vor ajunge și 12 subalterni ai acestuia.

Audierile survin controlului derulat în ultimele săptămâni la IPJ Olt de Corpul de Control al MAI și de reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției Române. Surse judiciare susțin că, în urma controlului, au fost descoperite mai multe plângeri nesoluționate împotriva comisarului șef Gheorghe Barbu, fostul șef al Poliției Rurale Balș.

În urma audierilor de marți, Comisia de disciplină a MAI poate decide chiar excluderea din poliție a lui Ion Voicu și a subalternilor pe care acesta i-a protejat.

Numele lui Voicu apare și în dosarul deschis de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Craiova, în urma plângerii depuse, pe 24 decembrie 2012, de polițista Melania Renghea – care l-a înjunghiat pe comisarul șef Gheorghe Barbu pe care l-a acuzat de viol și șantaj.

Șeful DIICOT Craiova, procurorul șef Adrian Glugă declara pe 29 decembrie: “Melania Renghea a reclamat, în cuprinsul plângerii, că Gheorghe Barbu a constrâns-o să întreţină relaţii sexuale cu el, dar şi cu şeful Poliţiei Balş, Ion Şotea, cu şeful Inspectoratului de Poliţie Olt, Ion Voicu, dar şi cu un alt poliţist care i-a făcut lucrarea poliţistei înainte de a fi făcute disponibilizări şi de a fi susţinut concursul. De asemenea, a fost depusă plângere şi împotriva prim-procurorului Laurenţiu Turcin de la Parchetul de la lângă Judecătoria Balş”.

 Dosarul a fost preluat, între timp, de Parchetul Curții de Apel Craiova.

Ancheta de la IPJ Olt, deschisă anul trecut

 Ancheta disciplinară care-i vizează pe șefii Poliției Olt a fost deschisă încă de pe 10 decembrie anul trecut.

 MAI anunța la acea dată că şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, Ion Voicu, cei doi adjuncţi ai acestuia, şeful Poliţiei oraşului Balş şi alţi opt poliţişti cu funcţii de conducere sunt cercetaţi disciplinar în urma unui control care a avut loc la solicitarea ministrului Mircea Dușa.

Cei 12 sunt cercetaţi pentru management defectuos şi lipsă de reacţie în combaterea infracţionalităţii stradale, în urma unui denunţ formulat de un poliţist şi a unei anchete jurnalistice difuzate de un post tv, declara purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

Neregulile și abuzurile comise de polițiști din Olt au fost dezvăluite de jurnaliști în ultimii ani, însă au fost ignorate până acum de șefii Internelor.

În octombrie anul trecut, Antena 3 dezvăluia, într-o amplă anchetă, cum șefii Poliției Olt, între care și comisarul șef Gheorghe Barbu ar fi protejat ani la rând hoți de combustibil și de fier vechi, dar și clanuri interlope. În plus, Barbu a fost acuzat de unul dintre colegii săi că s-ar ocupa cu braconajul.

În martie 2010, comisarul șef Gheorghe Barbu a fost filmat în timp ce consuma băuturi alcoolice, după care a plecat la volanul unei maşini. Barbu a fost oprit de un coleg poliţist care se afla într-o razie, însă a fugit pe câmp. El a fost cercetat de colegii săi pentru sustragerea de la recoltarea de probe biologice. Nu a fost însă sancţionat, ci dimpotrivă, la scurt timp după incident, a fost promovat.

 În 2004, același Gheorghe Barbu a fost cercetat pentru abuz în serviciu, fiind acuzat că a bătut un tânăr în sediul poliţiei până când acesta a ajuns la spital în comă. Deși tânărul a câștigat la CEDO procesul intentat statului român, Barbu nu a primit nicio sancțiune.

R.Dan/A.Topală