15.1 C
București
luni, 20 mai 2024 - 9:28
No menu items!

Șefa Direcției de Asistență Socială Prahova va fi demisă

spot_img
Șefa Direcției de Asistență Socială Prahova va fi demisă
foto: adevarul.ro

Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Prahova, Vasilica Florea, şi medicul care conduce Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap vor fi destituiţi, iar directorul adjunct al instituţiei va fi suspendat. Decizia a fost luată vineri de Consiliul Judeţean (CJ).

Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, a anunţat, vineri, că, în urma verificărilor făcute la Direcția Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Prahova (DGASPC), CJ a emis dispoziţie de eliberare din funcţie a directorului insituţiei Vasilica Florea.

De asemenea, directotul adjunct al DGASPC Prahova, Alexandru Bocioacă, a fost suspendat din funcţie şi va fi cel mai probabil retrogradat, iar medicul şef de comisie Viorica Oniga a primit dispoziţie de eliberare din funcţie, însă aceasta va rămâne în fruntea comisiei de evalure până când se va găsi un înlocuitor, fiind singurul medic angajat al instituţiei.

Mircea Cosma a precizat că, pentru ocuparea funcţiilor respective, urmează să se organizeze un concurs conform legii.

În urma verificărilor s-a constatat că reprezentanţii DGASPC Prahova nu au pus în aplicare o ordonanţă de urgenţă emisă în august 2012 şi normele de aplicare ale acesteia, care prevăd că persoanele netransportabile care trebuie să ajungă la comisie trebuie să beneficieze de transport din partea instituţiei. Reprezentanţii DGASPC Prahova i-au înştiinţat însă pe cei nedeplasabili că trebuie să vină la sediul instituţiei.

Cosma a mai spus că, începând de luni, singurul microbuz aflat în dotarea CJ Prahova va fi pus la dispoziţia DGASPC pentru a-i transporta pe cei care nu se pot deplasa la instituţie pentru evaluare. Combustibilul va fi plătit, prin sponsorizare, de parcurile industriale din judeţ, care se află în subordinea CJ Prahova, a mai precizat președintele CJ. El a afirmat că urmează să fie verificat fiecare dosar de handicap aflat în baza de date a DGASPC Prahova, iar controalele continuă.

Sute de persoane au stat la cozi, în ultima săptămână, la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea sau reevaluarea dosarului de handicap.

Luni, televiziunile au prezentat imagini cu o bătrână care venise la sediul DGASPC Prahova pentru reevaluarea dosarului de handicap şi care urca scările sprijinindu-se în mâini şi cu ajutorul unui scaun din lemn. O zi mai târziu, două bătrâne în vârstă de 82 şi, respectiv, 74 de ani, care au mers la Direcţia de Asistenţă Socială Prahova pentru depunerea dosarului de handicap au fost transportate la spital după ce una dintre ele a leşinat la coadă, iar cealaltă a căzut pe scările instituţiei, suferind un traumatism cranian.

În urma acestor incidente, premierul Victor Ponta a cerut, miercuri, reprezentanţilor ministerelor Muncii şi Sănătăţii, precum şi Corpului de Control al Guvernului să analizeze situaţia de la DGASPC Prahova, astfel încât să fie stabilit dacă vinovaţii trebuie concediaţi sau dacă trebuie schimbat sistemul, astfel că la DGASPC Prahova au fost declanşate mai multe controale.

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, a anunţat, vineri, că în urma controlului făcut la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova, s-a stabilit că nu s-a respectat procedura de evaluare complexă, conform legislaţiei în vigoare, în sensul că persoanele adulte au fost evaluate de membrii Comisiei de evaluare, şi nu de specialiştii Serviciului de evaluare complexă, singura structură cu atribuţii în acest sens.

Ministrul a precizat că verificările au arătat că angajaţii serviciului nu se deplasează la domiciliul persoanelor, astfel că evaluarea se face doar în baza documentelor. „Este foarte grav că aceste evaluări nu se fac la domiciliul persoanei”, a spus Mariana Câmpeanu.

Mai multe măsuri organizatorice, între care reamenajarea spaţiilor unde funcţionează serviciile şi selectarea mai riguroasă a dosarelor propuse pentru reevaluare, au fost dispuse la DGASPC Prahova şi de către reprezentanţii CJ Prahova, instituţie în subordinea căreia se află DGASPC.

Andrei Tudor