18.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 20:14
No menu items!

Vienna Institute: PIB-ul României va crește cu 2,5% în acest an și cu 3% în următorii doi ani

spot_img

Media creșterii economice pentru noile state membre ale UE este de 2,7% în 2015

pib

Evoluția economică din statele central și est-europene va urma tendințele Zonei Euro, iar convergența veniturilor salariale va dura mai mult decât se estima în urmă cu un deceniu, potrivit unei analize publicate de Vienna Institute for International Economic Studies (WIIW).

Pentru România, se estimează o creștere economică de 2,5% în 2015 și de 3% pentru 2016 și 2017. Indicele inflației va crește de la 2% la 3%, șomajul va scădea treptat până la 6,5%, iar deficitul de cont curent ar urma să se mărească, până la 1% din PIB, în 2017.

”Creșterea din intervalul 2015-2017 nu va diferi substantial de ritmul din 2014. Pentru noile state membre UE, creșterea este prognozată la puțin sub 3%. Asta înseamnă un diferențial de creștere de 1,5 puncte procentuale față de Zona Euro, aproximativ jumătate față de cel înregistrat înainte de criza financiară globală. Pe de altă parte, cele mai multe state din regiune vor scăpa de  pericolele inflației mari, deficitelor fiscale sau împrumuturilor externe excesive, care le-au apăsat în trecut”, se arată în analiză.

Cel mai important factor pentru ritmul anemic de creștere este cererea agregată internă, pusă în evidență prin dezinflație și un indice ridicat al șomajului.

 Alte concluzii ale analiștilor de la WIIW:

  • Unele state din regiune își păstrează intenționat pragul salariului minim cât mai jos, pentru a câștiga competitivitate externă, chiar dacă au de suferit din punctul de vedere al cererii interne.
  • Creșterea investițiilor publice poate sprijini creșterea economică, în special în noile state membre UE, care au acces la fonduri structurale. Totuși lipsește o relansare a investițiilor private, care nu poate fi pusă pe seama lipsei de profitabilitate a corporațiilor, pentru că acestea au avut profituri mari. Companiile preferă să stea pe cash sau să dea bani cu împrumut, decât să investească în producție.
  • Creșterea medie a PIB în 2015 va fi de 2,7%, iar pentru Zona Euro – de 1,3%.
  • PIB-ul Ucrainei va continua să scadă dramatic (-5% în 2015), pentru că multe din centrele industriale au devenit câmpuri de luptă.

Calcule și prognoze pe următorii parametri: PIB, inflație, șomaj, cont curent

wiiw