TEROARE ÎN PARIS. Francezii întorși din Siria, plasați în arest la domiciliu. Franța continuă bombardamentele

Guvernul de la Paris vrea ca tuturor cetățenilor francezi care se întorc din Siria sau din Irak să li se impună “condiții de supraveghere drastice la revenirea lor”, cum ar fi “arestul la domiciliu”, a făcut cunoscut luni seara o sursă guvernamentală, citată de AFP.

Executivul vrea ca acești francezi, potențial implicați în “filiere jihadiste siriano-irakiene”, să fie în orice caz suspuși în prealabil unei “vize de întoarcere” pentru a reveni pe teritoriul național, a precizat aceeași sursă.

Aceasta a subliniat că “a crea acest dispozitiv și aceste obligații presupune în parte revizuirea Constituției”.

Președintele francez, François Hollande, i-a anunțat luni pe senatorii și pe deputații reuniți la Palatul Versailles că le va fi supusă atenției o revizuire a Constituției “cât mai curând posibil” pentru a permite puterii publice “să acționeze contra terorismului de război”.

Aceasta revizuire a Constituției “va crea un regim civil de stare de criză, care să permită punerea în aplicare a unor măsuri excepționale, aducând exercitării libertăților publice numai restricții absolut necesare garantării securității naționale”, a mai informat sursa guvernamentală.

Între timp, aviația franceză continuă bombardamentele împotriva Statului Islamic. Marți dimineața a fost bombardat din nou fieful grupării jihadiste Statul Islamic la Raqa, în nordul Siriei, în noaptea de luni spre marți, distrugând un centru de comandă și un centru de antrenamente, a anunțat Statul Major al armatei franceze, citat de AFP.

“Armata franceză a efectuat pentru a doua oară, într-un interval de 24 de ore, un raid aerian împotriva Daech (acronimul arab al Statului Islamic) la Raqa, în Siria”, a indicat Statul Major francez într-un comunicat.

Primele atacuri ale aviației franceze asupra pozițiilor Statului Islamic la Raqa au avut loc în noaptea de duminică spre luni, după ce vineri seara mai multe atentate simultane au zguduit Parisul, ucigând 129 de persoane. La această operațiune au participat zece avioane de vânătoare care au lansat circa 20 de bombe. Un punct de comandă și o tabără de antrenamente au fost distruse în urma raidului.

NICIUN COMENTARIU