Supă lituaniană de sfeclă roșie (Šaltibarščiai)

Motto: “Mâncarea este simbolul dragostei atunci când cuvintele nu sunt adecvate” (Alan D. Wolfelt)

Šaltibarščiai este o supă lituaniană care are la bază sfeclă roșie, castraveți murați și chefir. Este o supă dulce-acrișoară, care se servește rece, mai ales în zilele toride de vară.

Aspectul ei deosebit și culoarea atrăgătoare, inedită pentru o supă, ne atrage parcă să o degustăm.

Ingrediente:

  • 250 gr sfeclă roșie,
  • 1 ou,
  • 2 castraveți murați,
  • 500 ml chefir,
  • 200 ml apă,
  • 1 ceapă roșie mică,
  • ½ legătură de mărar,
  • piper alb,
  • sare

Mod de preparare:

Oul se spală și se pune la fiert pentru 10 minute.

Între timp, se curăță sfecla, se spală și se taie cuburi, potrivite ca mărime.

supa_sfecla

Se fierbe, cu puțină sare și piper alb, până când se pătrunde ușor de vârful unui cuțit. Se lasă să se răcească, apoi se mărunțește, fie dată pe răzătoare sau tăiată cuburi mici. Pentru a se mărunți mai bine, puteți folosi un tocător electric.

Castraveții murați se mărunțesc astfel: capetele se taie și se dau deoparte, iar restul se taie în cuburi mici. Se pun apoi într-o sită și se lasă timp de 30 minute până se scurge zeama.

Mărarul se toacă mărunt și, împreună cu chefirul și apa, se amestecă bine, astfel încât chefirul va împrumuta aroma mărarului. Se toarnă apoi peste sfeclă, ceapa și cuburile de castravete și se amestecă.

supa_sfecla1

Se potrivește de sare și piper și se dă la rece.

supa_sfecla2

Se servește ca atare sau cu ou fiert piperat.

supa_sfecla4

Poftă bună!

Nicoleta Popa

NICIUN COMENTARIU