Procurorul general, șefii DNA și DIICOT, numiți de CSM, nu de președinte (proiect de lege)

Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că noile modificări la pachetul de legi ale justiției prevăd, printre altele, numirea în funcțiile de conducere la DNA și DIICOT de către secția de procurori a CSM, la propunerea ministrului.

Propunerile făcute de Ministerul Justiției pentru modificarea legilor justiției prevăd ca, în cadrul procedurilor de numire în funcțiile de conducere din Ministerul Public, secția de procurori a CSM să decidă, la propunerea ministrului justiției. Astfel, președintele României este eliminat din cadrul procedurilor de numire a procurorului general și a șefilor DNA și DIICOT.

Potrivit acelorași propuneri, președintele României va numi, la propunerea CSM, doar șeful instanței supreme.

„Procedura de numire în funcţiile de conducere de la ICCJ, parţial se păstrează, parţial se modifică. Preşedinte ICCJ se numeşte de preşedinte, propunerea să nu o mai facă plenul CSM, ci secţia de judecători. Procedura de numire la ministerul PUBLIC – PG, DNA, DIICOT, să decidă secţia de procurori din cadrul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Ce apare modificat aici, faptul că decide secţia pentru procurori, faptul că propunrea vine de la ministrul Justiţiei. MCV recomandă o procedură transparentă, neamestecul factorului politic. Se va spune, de ce preşedintele ICCJ e numit de preşedintele Republicii şi procurorii sefi de CSM? Răspunsul derivă din statulul special: procurorii sunt subordonaţi ierarhic, judecătorii nu”, a spus Toader.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU