13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:24
No menu items!

Procurorul care i-a dat NUP Oanei Hăineală, oprit de CSM să plece de la DNA la Parchetul General

spot_img

 Stoina Eugen_SZ

Fostul şef al Serviciului Teritorial Bucureşti al DNA, Eugen Stoina, a cerut pe 13 martie CSM să-i aprobe încetarea activității la DNA şi să-i permită să-şi continue cariera la Parchetul General. Stoina este cel care a instrumentat dosarul judecătoarei Rita Branga și a dat „neînceperea urmăririi penale” fostului șef al CSM, Oana Schmidt Hăineală. Eugen Stoina a avut în lucru şi o anchetă care ar fi favorizat în alegeri un alt membru CSM.

Secţia pentru procurori i-a respins cererea lui Eugen Stoina, dar în aceeaşi zi i-a aprobat o solicitare identică unui alt procuror care funcţiona la DNA Bucureşti. Este vorba despre Cornel Dragoş Cojocaru, care la aceeaşi dată a fost delegat la Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul General.

Situaţii în oglindă, soluţii contrare

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât respingerea cererii formulate de domnul procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie STOINA EUGEN, de încetare a activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – nivel central şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti a domnului procuror cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie COJOCARIU DRAGOŞ CORNEL, delegat la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu data de 01.04.2014 şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, începând cu aceeaşi dată

CSM susţine că demisia dintro structură de parchete echivalează cu transfer, prin urmare este nevoie de acordul acelei unităţi. În cazul lui Stoina nu a existat acordul unităţii la care dorea reîntoarcerea.

Procurorul Eugen Stoina a fost şeful Serviciului Teritorial Bucureşti al DNA din 2008 şi până la desfiinţarea structurii prin ordinul de reorganizare al Laurei Codruţa Kovesi, deşi mandatul său expira în vara lui 2015. Stoina a fost timp de un an şi jumătate şi şef al Biroului de combatere a infracţiunilor de corupţie din administraţia publică din cadrul Secţiei I a DNA, timp în care a instrumentat şi dosarul fostei subalterne a Oanei Schmidt Hăineală, Rita Branga, pe când aceasta era şefa Parchetului Judecătoriei de la Podul Trucului, iar fosta şefă a CSM era prim-procuror al Parchetului Tribunalului Bacău.

Stoina a obţinut inclusiv mandat pentru interceptarea Oanei Schimdt Hăinelă, după ce aceasta a apărut în discuţiile Ritei Branga intervenind împotriva anchetei DNA.

În aceste convorbiri, procuroarea Oana Hăineală o asigura pe prietena sa Rita Branga să stea liniştită că „se rezolvă”, că a vorbit ea cu cineva… şi era foarte interesată la rândul ei ce întrebări pune despre ea procurorul DNA. Oana Schmidt Hăineală a primit NUP prin ordonanţa DNA din 7 decembrie 2006 emisă de procurorul Eugen Stoina.

În urma cercetărilor efectuate în cauză nu s-a dovedit cu certitudine că Schmidt Hăineală Oana ar fi favorizat pe inculpata Branga Rita, cercetată pentru fapte de corupţie.

Eugen Stoina
soluție în dosarul Ritei Branga

Rita Branga a fost însă trimisă în judecată şi condamnată definitiv la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru cinci infracţiuni de luare de mită şi una de favorizare a infractorului.

Mihaela Chiper