13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:41
No menu items!

Oamenii de afaceri transmit Guvernului: Vrem reducerea CAS, dar nu prin creșterea altor taxe. UPDATE

spot_img

 Ponta promite stabilitate fiscală, în sensul anunțării oricărei schimbări cu minim 6 luni înainte

guvern

Update 18.14

Declarații Victor Ponta:

Dincolo de stadiul de contabil de CAP, măsura este sustenabilă pentru următorii ani.

Dacă am fi avut aceeași abordare numeric și contabilă, niciodată nu am fi avut cota unică sau scăderea

Acest impact negativ de 4,8 miliarde de lei, care rămân la firmele private, sunt recuperați prin:

  • 1,3 mld. euro – încasări suplimentare CAS
  • 1,25 mld euro – încasări în plus la TVA prin investiții noi
  • Recuperări prin legea insolvenței – doar 10% din ce ar trebui să recupereze statul ar însemna 4 miliarde de euro
  • 1,9 miliarde de euro – reducerea evaziunii estimată la CAS

Reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR) au transmis Guvernului României că își doresc reducerea cotei CAS cu 5 puncte procentuale, însă nu prin instituirea sau creșterea altor taxe.

Angela Roșca, membru al CDR, a afirmat marți că este important ca măsura să fie sustenabilă pe termen lung și sprijinită prin venituri bugetare, pe fondul unei stabilități fiscale.

În replică, premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul respectă acordul conform căruia nicio schimbare de taxe nu se face mai repede de șase luni de la momentul deciziei.

Ponta a spus că le pune la dispoziția oamenilor de afaceri proiectul de modificare a Codului Fiscal și al Codului de Procedură Fiscală, care se află în dezbatere până când va fi trimis parlamentului, în septembrie.

CDR este o organizație care reunește mai multe asociații precum Asociația Oamenilor de Afaceri, Consiliul Investitorilor Străini, AmCham sau Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Proiectul Guvernului presupune scăderea contribuției de asigurări sociale (CAS) datorate de angajator sistemului public de pensii de la 20,8% la 15,8% pentru condiţii normale de muncă, de la 25,8% la 20,8% pentru condiţii deosebite de muncă şi de la 30,8% la 25,8% pentru condiţii speciale de muncă.

Guvernul vrea să introducă această măsură de la 1 octombrie, conform deciziei Parlamentului. În schimb, președintele Traian Băsescu a anunțat că ar putea refuza promulgarea legii, în condițiile în care nu se știu exact formele de compensare a veniturilor bugetare.

V.B.