Dragnea: Cred că vom merge pe varianta ca Inspecția Judiciară să fie o instituție autonomă

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat luni că una dintre variantele luate în calcul pentru Inspecția Judiciară este ca instituția să fie autonomă.

“Eu am spus de la început, pe 24 august, că trebuie să abordăm cu mai mult calm și cu mai multă așezare aceste propuneri de modificare (a legilor Justiției – n.r.) și, încă de atunci, a spus ministrul că una dintre variante este să fie instituție autonomă. Eu am spus în mai multe rânduri că poate e bine să fie o instituție autonomă și cred că vom merge către această variantă”, a afirmat Dragnea, la Parlament, la finalul unei întâlniri cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Liviu Dragnea a precizat că, în cadrul întâlnirii cu Tăriceanu, nu s-a discutat pe marginea legilor Justiției și că o decizie privind modul în care acestea vor ajunge în Parlament se va lua după întoarcerea lui Călin Popescu-Tăriceanu din vizita pe care o efectuează în Cehia.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, duminică, la Iaşi, că, săptămâna viitoare, proiectul de modificare a legilor Justiţiei va fi definitivat.

Ministrul a precizat că Inspecția Judiciară nu mai are nicio șansă să fie la CSM. Aceasta va ajunge fie în subordinea ministrului justiției, fie va deveni instituție autonomă. „Pe 23 august am spus că sunt trei variante. Varianta de a rămâne la CSM, consolidând independența, autoritatea Inspecției Judiciare. O variantă de a o aduce la Ministerul Justiției și a treia variantă de a dobândi statut de autoritate autonomă, independentă pe baza unei legi proprii de organizare și de funcționare. Faptul de a rămâne Inspecția Judiciară la CSM este cel mai puțin probabil. (…) Probabil, săptămâna care urmează definitivăm proiectul de lege”, a mai spus Tudorel Toader.

R.D.

 

NICIUN COMENTARIU