Conflictul ungaro-român: Budapesta invocă problemele lui Victor Ponta

Ministerul ungar al afacerilor externe l-a convocat pe ambasadorul român la Budapesta, în urma declaraţiilor făcute sâmbătă de Bogdan Aurescu. Ministrul Peter Szijjarto a invocat, în conflictul diplomatic dintre cele două țări, problemele juridice ale premierului Victor Ponta.

Peter Szijjarto i-a spus ambasadorului român Alexandru Victor Micula că s-ar „aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces”.

După ce i-a criticat pe oficialii croaţi, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, este implicat într-un schimb de replici cu omologul său român, pe tema gardului de sârmă ghimpată pe care Ungaria îl va construi între cele două ţări pentru a opri valul de imigranţi, relatează Associated Press în pagina electronică.

Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sâmbătă, că ridicarea de garduri „este un gest mai degrabă autist şi inacceptabil”, care încalcă spiritul Uniunii Europene.

Ne-am aştepta la mai multă modestie din partea unui ministru de Externe al cărui premier se confruntă cu un proces. Noi suntem un stat vechi de peste 1.000 de ani, care de-a lungul istoriei sale a trebuit să se apere nu doar pe sine, ci şi Europa, de multe ori. Aşa va fi şi acum, fie că ministrului român de externe îi place sau nu

Peter Szijjarto
ministrul ungar de externe

Decizia Ungariei de a ridica garduri la frontierele cu ţări vecine a tensionat relaţiile cu aceste state, care simt că problema imigranţilor este împinsă în mod incorect spre ele.

Emanuel Stan

NICIUN COMENTARIU