11.7 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 23:59
No menu items!

Big Four și Fiscul din Marea Britanie vor oferi consultanță României pe prețurile de transfer

spot_img

manageri

Grupul Big Four din România și reprezentanți ai Fiscului din Marea Britanie vor oferi consultanță experților din Ministerul Finanțelor Publice (MFP) în materia prețurilor de transfer, respectiv operațiunea prin care companiile străine din România își transferă părți semnificative din profit spre statele de origine.

”În cadrul întâlnirii de lucru au fost analizate posibilitatea actualizării prevederilor din legislaţia secundară referitoare la conţinutul dosarului preţurilor de transfer şi mecanismul necesar pentru corecţii în cazul ajustărilor preţurilor de transfer realizate la o persoană afiliată pentru evitarea dublei impuneri”, se arată într-un comunicat al MFP.

Ministrul Finanţelor Publice Ioana-Maria Petrescu şi o echipă tehnică din minister au avut joi o întâlnire de lucru cu reprezentanţi ai grupului Big Four, care reuneşte firmele de audit PricewaterhouseCoopers, KPMG, Ernst & Young și Deloitte.

Consultările au fost axate asupra modificărilor legislative pe care Ministerul Finanţelor Publice le are în vedere în scopul eficientizării inspecţiei fiscale ce are ca obiectiv verificarea preţurilor de transfer.

Ministrul a subliniat că activitatea de transfer pricing trebuie îmbunătăţită şi dezvoltată pentru a crește veniturile bugetare, iar în acest scop vor fi angajaţi oameni noi în cadrul ANAF, care vor beneficia de expertiza şi bunele practici ale unor agenţii fiscale prestigioase.

“Am  solicitat sprijinul Ambasadei Marii Britanii şi am avut bucuria să primim răspuns favorabil. Vom putea beneficia de experienţa uneia dintre cele mai performante administraţii fiscale”, a menţionat ministrul Finanţelor Publice.

Reprezentanţii Big Four au prezentat o analiză privind implicaţiile adoptării legislaţiei secundare în aplicarea prevederilor legislative privind preţurile de transfer. MFP a transmis că discuţiile dintre echipa tehnică a MFP şi reprezentanţii Big Four vor continua.

Recent, șefa Finanțelor a cerut și autorităților franceze să ofere ANAF expertiza lor în materia prețurilor de transfer. Peste două treimi (65%) din reprezentanții companiilor multinaționale active în România se așteaptă să treacă printr-un control privind preţurile de transfer în următorii ani, potrivit unui studiu realizat, în luna septembrie a anului trecut, de compania de consultanță Ernst&Young pe această temă, la nivel mondial.

În ultimii doi ani, în România s-a observat o creştere a incidenţei litigiilor în domeniul preţurilor de transfer, autorităţile fiscale punând destul de des sub semnul întrebării politicile privind preţurile de transfer aplicate în cazul tranzacţiilor cu entităţi afiliate nerezidente şi, începând cu 2010, şi în cazul tranzacţiilor domestice.

Cosmina Croitoru