13.9 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 14:23
No menu items!

Banca Transilvania și-a redus profitul net cu aproape 10% în primele nouă luni

spot_img

Banca.Transilvania.Iasi-Romania1

Banca Transilvania a înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 240 de milioane de lei (54 de milioane de euro), în scădere cu 9,5% față de perioada similară a anului trecut (265 de milioane de lei). Profitul brut este mai mare cu 4% față de primele nouă luni din 2012.

“Rezultatele obţinute de Banca Transilvania pe primele nouă luni ale acestui an confirmă faptul că BT are un model de business adecvat contextului economic actual: creditarea a crescut cu 5%, veniturile operaţionale, numărul de clienţi activi şi activele bilanţiere sunt, de asemenea, mai mari. Trimestrul III a fost cel mai bun pentru banca noastră pe partea de creditare, deoarece creşterea portofoliului cu 850 de milioane lei în 2013 s-a înregistrat aproape în întregime în perioada iulie–septembrie”, a declarat Horia Ciorcilă, președintele Consiliului de Administrație al BT, într-un comunicat pentru Bursa de Valori București.

Conform rezultatelor financiare la 30 septembrie 2013, veniturile operaţionale ale BT sunt cu 3% mai mari – de 1,14 miliarde de lei – la sfârşitul trimestrului III 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost de 1,11 miliarde lei.

Potrivit reprezentanților băncii, rezultatul pozitiv a fost generat în special de impulsionarea creditării în trimestrul III din 2013. Numărul de operaţiuni derulate prin conturi BT a crescut cu 7,34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Numărul de clienţi activi ai băncii – persoane fizice şi companii – a înregistrat o creştere de la 1,56 milioane de clienţi, la 30 septmebrie 2012, la aproape 1,65 milioane, la 30 septembrie 2013. În ceea ce priveşte cheltuielile nete cu provizioanele pentru active şi angajamente de creditare, acestea sunt de 280,5 milioane de lei, la acelaşi nivel cu cele de anul trecut.

Raportul cost / venit a fost de 50%, la 30 septembrie 2013. Indicatorul s-a îmbunătăţit cu peste 1% în cursul ultimului trimestru al acestui an. Activele bilanţiere ale BT sunt, la sfârşitul lunii septembrie 2013, de 30,2 miliarde de lei, cu 2% mai mari faţă de finalul anului 2012.

Soldul creditelor BT este de 18,4 miliarde de lei, în creştere cu 5% comparativ cu finalul anului trecut. Portofoliul de credite BT este preponderent în lei. Referitor la structura acestuia în funcţie de tipul de clienţi, 51% reprezintă împrumuturi acordate companiilor cu cifră de afaceri de peste 1 milion de euro anual, iar aproape 50% sunt credite acordate IMM-urilor şi persoanelor fizice.

”Focusul nostru va fi, în perioada imediat următoare, continuarea creşterii creditării, finanţarii preponderent în lei, precum şi susţinerea start-up-urilor, IMM-urilor şi a clienţilor persoane fizice”, a precizat Horia Ciorcilă.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 13% din totalul portofoliului de credite al BT. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizion aferent şi garanţii ipotecare se situează la 122%, având un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor 2 ani.

Soldul total al provizioanelor este de 2,3 miliarde de lei, la 30 septembrie 2013, faţă de 2,1 miliarde de lei, la sfârşitul anului 2012. În primele 9 luni ale acestui an a crescut totalul resurselor atrase de BT de la clienţi, cu 5% faţă de sfârşitul anului trecut, ajungând la suma de 24,4 miliarde de lei.

În acest an, BT a emis obligaţiuni convertibile în acţiuni în valoare de 30 de milioane de euro şi a încheiat un nou contract de împrumut subordonat în suma de 25 de milioane de euro.

De asemenea, în luna octombrie a acestui an, BT a încheiat un parteneriat cu Fondul European de Investiţii pentru o facilitate de garantare a microcreditelor. Solvabilitatea băncii este de 12,4% – cu profitul la 9 luni inclus (neauditat).

Cosmina Croitoru