13.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 21:55
No menu items!

”Electorata” va fi cuprinsă într-o Ordonanță de Guvern. Cine spune asta

spot_img

depozite

Măsura posibilităţii amânării cu doi ani a plăţii ratelor la creditele bancare pentru persoanele cu venituri sub 1.610 lei, cunoscută și sub denumirea de ”electorată” va fi cuprinsă într-o Ordonanţă de Guvern, a declarat, vineri, deputatul Emil Niţă, membru în Comisia pentru industrie şi servicii a Camerei Deputaţilor.

”’Eu cred că va fi o Ordonanţă de Guvern. Situaţia în România este o situaţie complicată. Este bine a recunoaşte că o mare parte dintre cetăţenii acestei ţări se află în situaţia de a avea credite bancare pe care, din păcate, din cauza crizei economice, a crizei bancare, din cauza condiţiilor economice europene, nu mai pot să acopere din venituri ratele, inclusiv din cauza scăderii drastice, în ultimii 4-5 ani a locurilor de muncă”, a declarat Niță, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, într-un comunicat al BNR se arată că schema de reeșalonare a creditelor a fost concepută, inițiată și dezvoltată de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul lunii februarie, aplicarea unei măsuri prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei pe o perioadă de doi ani.

Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie, dar cei care optează pentru aceasta nu trebuie să aibă restanţe mai vechi de 90 de zile la plata ratelor.

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, identificat de preşedintele Traian Băsescu ca fiind unul dintre artizanii „electoratei”, spune că măsura ar urma să revigoreze creditarea şi să susţină consumul şi creşterea economică.

În ciuda susținerii lui Georgescu, chiar experți ai BNR au desființat măsura, spunând că efectele negative ale acesteia sunt semnificative și anulează eventualele beneficii. „Din simulările făcute de noi pe câteva credite, cei care și-ar restructura prin credit fiscal datoria la bancă ar urma să plătească mai mult”, declara, la sfârșitul lunii februarie, Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere din BNR.

C.C.