19.8 C
București
luni, 2 octombrie 2023 - 15:03
No menu items!

Zona euro va avea, de la 1 ianuarie 2015, 19 state membre. Cine este noul intrat

spot_img

La un an de la intrarea Letoniei în Eurogrup, încă o țară membră UE va trece la moneda unică, după decizia Comisiei Europene

Nivel-record al șomajului din zona euro

Lituania este pregătită să adere la zona euro de la 1 ianuarie 2015, după ce Executivul de la Bruxelles a arătat că țara a îndeplinit toate criteriile necesare. Statul baltic va deveni, astfel, al 19-lea stat membru în Eurogrup, după ce Letonia a devenit membră la 1 ianuarie 2014.

Comisia Europeană a transmis, miercuri, că o decizie formală de intrare a Lituaniei în zona euro va fi luată luna viitoare de către statele membre UE. Marea Britanie și Danemarca sunt singurele state membre UE  care au decis să rămână în afara zonei euro.

România și-a asumat în mod oficial, la reuniunea Consiliului Ecofin și la cea a Consiliului Guvernatorilor Băncii Europene de Investiții, de la începutul lunii mai, aderarea la zona euro la 1 ianuarie 2019. Este pentru prima dată când România își fixează concret și public o țintă pentru intrarea în grupul Eurozone, decizia fiind însă luată de BNR încă din 2012.

C.C.