19.3 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 9:12
No menu items!

Zona Euro, principala piață de export a României, își continuă revenirea economică

spot_img

zona euro

Producția industrială din Zona Euro a înregistrat în aprilie cea mai mare creștere din ultimele trei luni, în special pe fondul performanțelor din Germania și Italia, confirmând tendința de creștere economică.

Indicele care calculează evoluția achizițiilor (Purchasing Managers’ Index), publicat de compania Markit Economics, a crescut la 53,4 de puncte, de la 53 în martie. În ultimele zece luni, acest indice a depășit constant valoarea de 50, care reprezintă creșterea.

În cazul Germaniei, cea mai mare economiei a Zonei Euro, indicele a crescut la 54,1. În cazul Italiei, a treiea economiei a Zonei Euro, indicele a crescut la 54, cel mai mare nivel după aprilie 2011. Indicele Fran’ei a scăzut la 51,2, de la 52,1.

”În timp ce Germania, Spania și Italia au avut un start bun în 2014, Franța rămâne o problemă. Explicația diferențelor constă, în mare parte, în performanțele exportatorilor și în competitivitate”, a afirmat  Chris Williamson, economist la Markit.

O analiză a agenției Bloomberg arată revenirea economică a căpătat un caracter general. Zona Euro își revine după o recesiune lungă, iar indicatorii arată că vor urma creșteri suplimentare, însă mai mulți oficiali din marile economii și-au exprimat temerile că inflația mică se va transforma în deflație – scăderea prețurilor.

Această amenințare l-a determinat pe Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene, să anunțe un nou stimul monetar – punerea pe piața bancară a unor mari sume. Inflația Zonei Euro a fost de 0,5% în martie și de 0,7 percent în aprilie, cu mult sub ținta BCE de 2%.

Zona Euro este principala destinație de export pentru economia României, cu o contribuție de circa 60%.

Vlad Bârleanu