4 C
București
vineri, 3 decembrie 2021 - 4:29
No menu items!

Zona euro, în recesiune în trimestrul al treilea

spot_img

zona euro

Conform celei de-a doua estimări publicate joi de Oficiul de statistică al UE (Eurostat), cele 17 state din zona euro au intrat oficial în recesiune în al treilea trimestru al anului curent, pentru a doua oară în ultimii trei ani.

 Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an în comparatie cu acceași perioadă a anului 2011, după o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

Datele relevă diferenţe importante între statele zonei euro: Germania şi Franţa au înregistrat o creştere economică de 0,2% în trimestrul trei din anul curent în comparație cu precedentele trei luni, în vreme ce Portugalia (minus 0,8%), Spania (minus 0,3%), Italia (minus 0,2%) se mențin în recesiune.

Uniunea Europeană (UE 27) a reuțit să evite recesiunea datorită unei creşteri de 0,1% în trimestrul al treilea după ce a înregistrat o scădere de 0,2% în trimestrul al doilea.

Conform datelor Eurostat, Produsul Intern Brut al României, a scăzut în perioada iulie-septembrie 2012 cu 0,5% comparativ cu trimestrul anterior, iar faţă de acelaşi trimestru al anului 2011, Produsul Intern Brut a marcat o scădere cu 0,8%.

Executivul comunitar apreciază că zona euro va înregistra o contracţie a Produsului Intern Brut de 0,4% în acest an şi un avans modest de 0,1% în anul următor.

Cu privire la Uniunea Europeană, Bruxelles-ul mizează pe un recul al PIB de 0,3% în acest an, urmat de o creştere de 0,4% anul viitor, urmând ca în 2014 să se înregistreze o îmbunătățire a situației, estimându-se o creştere de 1,6%.  C.I.