8.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 11:13

“Ziua-Z” în Siria

spot_img

Rusia a anunţat luni că forţele sale de “voluntari” se vor alătura luptelor la sol în Siria, intensificând confruntarea pe tema conflictului sirian, relatează “New York Times” în ediţia online.

Trupele terestre şi forţele aeriene rusești desfăşurate în Siria reprezintă o provocare pentru politicile regionale ale preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, ale preşedintelui american, Barack Obama, şi ale NATO. Prezenţa forţelor terestre ar putea schimba în mod fundamental conflictul, care s-a soldat până în prezent cu 250.000 de morţi de la izbucnirea sa, în 2011.

Deşi preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că nu va trimite trupe în Siria, planul privind mobilizarea “voluntarilor” a fost dezvăluit luni de amiralul Vladimir Komoyedov, reprezentantul său militar în Parlament. Amiralul Komoyedov a precizat că “voluntarii” ţării sale, aflaţi în drum spre Siria, “nu pot fi opriţi”.

Această tactică este similară cu cea folosită de Rusia pentru a ocupa Crimeea, în martie 2014, şi pentru a-i ajuta pe separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

În plus, oficiali miitari americani estimează că peste 600 de militari ruşi se află deja pe teritoriul Siriei, pe lângă echipajele aeronavelor militare. De asemenea, corturi pentru aproape 2.000 de persoane au fost văzute la baza aeriană rusă de lângă Latakia, în nord-vestul Siriei, în apropierea frontierei cu Turcia.

Potrivit CNN, care face referire la cele mai recente evaluări ale activităților ruse în vestul Siriei, Rusia a deplasat în această regiune mai mulți militari și arme pentru a veni în sprijinul armatei siriene care se pregătește de un atac terestru împotriva forțelor anti-regim.

Responsabili militari americani citați de postul de televiziune consideră că intensificarea activității Rusiei la sol în Siria urmărește mai degrabă atacarea forțelor ostile lui Bashar Al-Assad decât a elementelor Statului Islamic. Se crede că rușii și-au poziționat armele pentru a putea sprijini o ofensivă siriană la sol, au mai spus aceștia.

Echipamentele transportate de Rusia în Siria includ mai multe tunuri de artilerie, precum și patru sisteme de lansare multiplă de rachete BM-30 “Smerci”, considerate a fi arme extrem de precise. Acest tip de lansatoare sunt capabile de tiruri rapide.

Cu câteva săptămâni în urmă, Rusia a deplasat în jur de șase sisteme de artilerie în Portul Latakia. Militarii americani credeau la început că ar putea fi vorba de apărarea portului, dar cele mai recente mișcări relevă pregătiri pentru o operațiune la sol, posibil în următoarele zile.

Armele rusești au fost reperate la Homs și Idlib și la vest de Idlib, potrivit aceluiași post de televiziune. Nu este clar dacă aceasta va fi poziția lor finală în eventualitatea unor lovituri de artilerie.

Potrivit celor doi responsabili militari americani citați de CNN, Rusia și-a deplasat și echipamente de bruiaj electronic în Siria, ceea ce ar putea oferi Moscovei capacitatea de a bruia avioanele coaliției.