10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:38
No menu items!

Ziua Victoriei la Moscova: Paradă militară în plină criză în Ucraina – VIDEO

spot_img

 rusia ziua victoriei

Parada militară de celebrare a victoriei asupra Germaniei naziste în anul 1945 a început vineri în Piața Roșie din Moscova, unde participă şi preşedintele Vladimir Putin, în plină criză din Ucraina, mai ales după anexarea peninsulei Crimeea la Federația Rusă, relatează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat vineri “forţa triumfală a patriotismului” rus, la parada militară care marchează victoria din 1945 asupra regimului nazist, în plină criză cu Ucraina, informează AFP.

Ziua de 9 mai “este o sărbătoare în care triumfă forţa atotputernică a patriotismului, în cursul căreia simţim în mod special ceea ce înseamnă să fii credincios patriei şi cât de important este să-i apărăm interesele”, a declarat Putin într-un discurs susţinut în Piaţa Roşie, în faţa trupelor şi unor foşti combatanţi din al Doilea Război Mondial.

Parada a început prin trecerea în revistă, de către ministrul părării Serghei Şoigu, a trupelor masate în Piaţa Roşie, pe muzica fanfarei militare.

Peste 11.000 de soldați și cadeți de la școlile militare, 151 de echipamente militare, precum și 69 de avioane și elicoptere participă la această defilare, care se vrea o demonstrație de forță, în prezența președintelui rus Vladimir Putin și a premierului Dmitri Medvedev.

Potrivit RIA Novosti, printre echipamentele angajate la parada din Piața Roșie figurează vehicule blindate Taifun, tancuri T-90A, sisteme antiaeriene Panțîr-S1, dispozitive de lansare a rachetelor S-400 Triumf și Topol-M etc.

La finalul defilării, Piața Roșie va fi survolată de zeci de avioane strategice, printre care Su-27 și Su-34, Il-76, avionul de recunoaștere radar A-70, bombardiere Tu-Tu-22M3, Tu-95, elicoptere Mil Mi-8, Mi-26, Mi-28 etc.

În fiecare an, Rusia celebrează victoria aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai — capitularea fiind semnată la 8 mai noaptea târziu, 9 mai, după ora Moscovei.

Acest eveniment, prin care Rusia își demonstrează puterea sa militară cu lansatoare de rachete, tancuri și bombardiere, este chiar mai important în acest an pentru Kremlin, în contextul opoziției Occidentului față de Rusia cu privire la situația din Ucraina.

Anexarea Crimeii la Rusia, care a intervenit după venirea la putere a noilor autorități proeuropene de la Kiev, se află la originea celei mai grave crize între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece. Violențele s-au extins în sud-estul Ucrainei, aflată acum la un pas de război civil, scrie AFP.

C.A.