27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:46
No menu items!

Ziua Victoriei asupra nazismului în Rusia

spot_img

 Ziua Victoriei asupra nazismului în Rusia

Rusia comemorează joi victoria în 1945 asupra regimului nazist cu o defilare la care participă peste 11.000 de militari în Piaţa Roşie din Moscova şi bombardiere, relatează Interfax.

Camioane militare care transportă lansatoare de rachetă strategice şi alte arme au defilat în centrul capitalei ruseşti pentru a marca sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial celebrat la 9 mai în fosta URSS, actul de capitulare fiind semnat seara târziu, la 8 mai la Berlin, respectiv 9 mai după ora Moscovei.

“Ne vom aminti întotdeauna că Rusia, Uniunea Sovietică, a fost cea care a determinat eşecul proiectelor odioase, sângeroase ale naziştilor, şi i-au împiedicat să controleze lumea”, a declarat Vladimir Putin, într-o scurtă alocuţiune.

Mai mult de 2.000 de militari din unităţile de aviaţie şi de apărare antiaeriană supraveghează joi graniţa aeriană a Federaţiei Ruse.

“Sisteme moderne radar vor supraveghea în timp real toate obiectivele aflate în văzduh, de la aeronavele mari de pasageri până la avioanele sport sau baloane cu aer cald”, a precizat şeful serviciului de presă al Districtului Militar Vest, colonelul Andrei Bobrun, potrivit căruia ”graniţa aeriană a Rusiei este sub lacăt”.

Înainte de sărbătorile din1 şi 9 mai s-au încheiat activităţile de pregătire de luptă, iar în prezent unităţile aviaţiei militare şi sistemele antiaeriene sunt gata să asigure protecţia frontierelor aeriene ale ţării, a subliniat Andrei Bobrun, adăugând că în caz de nevoie vor fi ridicate de la sol avioanele de vânătoare Su-27, MiG-29 SMT şi MiG-31.

Ziua festivă se va încheia la Moscova cu un uriaş foc de artificii. Pentru acest eveniment au fost mobilizaţi peste 160.000 de poliţişti şi în jur de 13.000 de soldaţi.

C.I.