5 C
București
duminică, 28 februarie 2021 - 10:51

Ziua și protestul. Sindicaliștii din penitenciare, cu vuvuzele în fața Ministerului Justiției

Membrii sindicatelor din Poliția de penitenciare protestează, luni, în fața Ministerului Justiției. Între revendicările lor se numără îmbunătățirea condițiilor de muncă, acordarea suplimentului de risc COVID-19, indexarea pensiilor și acordarea unor sporuri și majorări la salariu. De la începutul acestui an, zilnic, pensionari, polițiști și angajați din sănătate au ieșit în stradă pentru a cere măriri de salarii și păstrarea sporurilor.

“Înarmați” cu vuvuzele, polițiștii din penitanciare anunță că, în zilele următoare, vor organiza acțiuni de protest și la Craiova, Botoșani și Deva.

Pe întreaga durata a protestelor, mitingurile anunțate pot fi completate si cu alte acțiuni: excesul de zel în efectuarea unor misiuni sau activități, refuzul de prestare a muncii suplimentare, acțiuni de tipul grevei japoneze, suspendarea sau chiar blocarea activității, potrivit sindicaliștilor.

Revendicările polițiștilor de penitanciare:

  • Asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, în cursul anului 2021, a unui nr. suplimentar de 2000 posturi față de situația din luna ianuarie 2020.
  • Efectuarea modificărilor normative necesare în vederea acordării titlului de specialist de clasapentru polițiștii de penitenciare, similar polițiștilor.
  • Respectarea Legii nr 153/2017, respectiv a prevederilor referitoare la aplicarea (etapizată) a actului normativ, pentru anul 2021.
  • Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți în rezervă, cel puțîn cu valoarea inflației.
  • Acordarea suplimentului de risc COVID-19 pentru personalul implicat în activități generatoare de riscuri pe această linie.
  • Semnarea și publicarea cu celeritate a ordinului de ministru privind acordarea majorării de 75% pentru polițiștii de penitenciare care nu au beneficiat de zile libere prevăzute pentru părinți, în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice.
  • Punerea în aplicare a Deciziilor ICCJ nr 51/2019 privind plata corectă a salariului și respectiv nr 65/2020 privind plata corectă a orelor suplimentare.
  • Plata indemnizației de concediu cu sporuri, urmare a sentințelor civile existente precum și a modificărilor legislative intervenite.
  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a dotărilor prin aplicarea prevederilor convenite în Acordul colectiv la nivelul grupului de unități (alocarea bugetului necesar).