17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:53
No menu items!

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. Pachete noi de servicii medicale, gratuite, de la 1 iulie

spot_img

Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, declarată oficial pe 4 iunie, aduce în atenția autorităților măsuri de sprijin pentru cei care suferă de această boală. Recent, Casa Națională a Sigurărilor de Sănătate a adoptat un pachet nou de servicii gratuite, valabile de la 1 iulie. Printre acestea se numără și serviciile de  îngrijirile medicale şi paliative la domiciliu, care vor putea fi oferite pacienților la locaţia declarată de persoana asigurată.

De asemenea, de la 1 iulie, toți adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultațiile de prevenție gratuite. Tot în scopul consolidării prevenţiei, medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit asigurații.

Premierul Nicolae Ciucă a subliniat, duminică, într-un mesaj, că Guvernul acordă o importanță deosebită finanțării necesare prevenţiei şi depistării precoce a unor afecţiuni, inclusiv a celor maligne.

”Oamenii trebuie să ştie că medicina a evoluat foarte mult, iar cancerul poate fi tratat, vindecat, mai ales dacă este descoperit în stadiu incipient. La nivelul autorităţilor, am decis extinderea serviciilor pentru depistarea precoce a maladiilor din spectrul oncologic”, a subliniat prim-ministrul.

„Este o zi specială, dedicată curajului, încrederii și determinării de a depăși momente extrem de dificile, o zi în care celebrăm viața și puterea de a învinge această boală dificilă. Ca supraviețuitoare de cancer, mă alătur celor împreună cu care am parcurs drumuri dificile, am înfruntat temeri și incertitudini, dar niciodată nu ne-am lăsat învinși. Suntem martorii puterii extraordinare a spiritului uman și a dorinței de a trăi în fiecare clipă.
Inițiativa mea legislativă prin care s-a instituit această zi de sărbătoare este și o expresie a recunoștinței noastre față de toți profesioniștii din domeniul medical care oferă bolnavilor de cancer îngrijire și sprijin în timpul tratamentelor. Este și un prilej de a sublinia importanța depistării precoce și a promovării unui stil de viață sănătos, pentru a preveni și combate această boală în România”, a scris, pe Facebook, senatoarea Nicoleta Pauliuc, inițiatorul declarării acestei zile și supraviețuitor de cancer.
 
Foto: Facebook Nicoleta Pauliuc, alături de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer
 
M. Nedelcu