19 C
București
joi, 2 mai 2024 - 16:46
No menu items!

Ziua Justiției. Procurorul general critică noua Lege a pensiilor, șeful DNA vorbește despre importanța luptei anticorupție

spot_img

Șefii marilor Parchete au transmis, duminică, de Ziua Justiției, mesaje adresate în primul rând subordonaților. În timp ce procurorul general al României Alex Florenţa critică, în mesajul său, modificările vizând pensiile magistraţilor, despre care afirmă că au fost făcute ”prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează”, șeful DNA, Marius Voineag, vorbește despre importanța Justiției în general, dar și despre strategia instituției pe care o conduce în lupta anticorupție. 

Mesajul procurorului general, Alex Florența: 

”Ziua Justiţiei, în acest an, constituie nu atât un prilej aniversar, cât un prilej obligatoriu de reflecţie, de analiză, având în vedere adoptarea de către Parlament, în luna iunie, a unor modificări referitoare la pensiile de serviciu ale magistraţilor. Consider că este necesar să subliniez consecinţele negative ale acestui demers legislativ, care a creat o situaţie dificilă pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, prin raportare la principiile de bază ale democraţiei şi ale statului de drept. Astfel, trebuie menţionat că aceste modificări s-au făcut prin simularea unui dialog, cu ignorarea principiilor cooperării loiale şi respectului reciproc pe care puterile statului şi-l datorează, prin neînsuşirea  de către legiuitor, într-o măsură satisfăcătoare, a propunerilor pertinente, de natură tehnică, formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Decizia sărbătoririi, în prima duminică din luna iulie, a Zilei Justiţiei a avut ca scop atât recunoaşterea importanţei Justiţiei  într-o societate democratică, cât şi a rolului esenţial al puterii judecătoreşti în realizarea acestui serviciu public, aspecte care definesc locul sistemului judiciar în arhitectura statală. Din acest punct de vedere, este evident că Justiţia reprezintă un factor de echilibru care trebuie să realizeze un serviciu public. În ceea ce priveşte Ministerul Public, rolul şi responsabilitatea acestuia, esenţiale pentru sănătatea unei democraţii, sunt prevăzute în Constituţia României: Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

În considerarea acestei importante şi dificile responsabilităţi sociale, pentru asigurarea independenţei justiţiei, puterea politică a proiectat un statut specific pentru magistraţi, independenţa asociată acestui statut fiind definită, pe de o parte, prin interdicţii şi incompatibilităţi şi, pe de altă parte,  printr-o componentă financiară aparte (constituită inclusiv prin pensia de serviciu şi stabilirea unei limite de vârstă inferioară pentru pensionare faţă de alte categorii profesionale). Or, modificările legislative adoptate luna trecută lipsesc practic de conţinut acest statut, iar efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, continuând, cel mai probabil, cu repercusiuni în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie şi aici am în vedere, mai ales, celeritatea soluţionării cauzelor în condiţiile creşterii volumului de activitate pentru magistraţii rămaşi în sistem. Acestea sunt efectele pe termen scurt, dar există ipoteza îngrijorătoare ca, pe termen mediu, magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenţi, ori resursa umană de înaltă calitate profesională este definitorie pentru această profesie.

Îmi exprim regretul că decidenţii politici nu au înţeles că modificări de acest gen, făcute fără analize mature şi echilibrate, precum şi fără o consultare reală a sistemului, impactează negativ funcţionarea sistemului de justiţie cu consecinţe directe asupra calităţii actului de justiţie.

În acest moment dificil pentru sistemul judiciar, gândurile mele se îndreaptă în primul rând către colegii procurori cărora le mulţumesc pentru munca şi contribuţia constantă la crearea unei culturi organizaţionale solide, definită prin valori instituţionale puternice: profesionalism, responsabilitate, loialitate, implicare, onestitate.

În al doilea rând, doresc să îmi exprim aprecierea şi respectul faţă de corpul judecătorilor, precum şi faţă de celelalte profesii juridice – avocaţi, notari, executori, personal auxiliar – şi să le urez succese profesionale şi personale, având convingerea că doar prin eforturi comune poate fi realizată responsabilitatea socială conferintă prin Constituţie: Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

La mulţi ani cu ocazia Zilei Justiţiei!”

Mesajul șefului DNA, Marius Voineag: 

”Cu ocazia acestei zile, trebuie să ne aducem aminte că Justiţia reprezintă un serviciu public crucial pentru buna funcţionare a societăţii. De cele mai multe ori, Justiţia este ultima barieră în calea nedreptăţii. Acest rol central într-o societate liberă şi democratică vine şi cu o mare responsabilitate: înfăptuirea justiţiei nu se realizează ”chiar de-ar fi să piară lumea”, ci tocmai pentru a salva societatea de anarhie şi dezastru. Puterea legii înlocuieşte legea puterii şi asigură echitate şi dreptate pentru toţi.

În acest context, tema combaterii corupţiei rămâne la fel de actuală ca în oricare altă perioadă pentru că românii sunt perfect conştienţi de faptul că fiecare act de corupţie înseamnă risipirea resurselor publice, bani mai puţini pentru educaţie, sănătate sau apărare şi, în ultimă instanţă, oportunităţi ratate pentru ţara noastră şi, mai ales, un viitor mai nesigur pentru generaţiile viitoare.

Direcţia Naţională Anticorupţie există deja de 20 de ani, perioadă de timp în care instituţia, dar şi societatea românească în ansamblu, au continuat să evolueze şi să se maturizeze. Chiar dacă mai sunt mulţi paşi de făcut,  DNA  îşi poate îndeplini misiunea printr-o abordare strategică a fenomenului corupţiei, menţinerea unor standarde ridicate de calitate a muncii şi consolidarea resurselor de care dispune. Din aceste motive, cea mai importantă modificare de strategie a instituţiei este concentrarea pe creşterea efectivă a recuperării produsului infracţional pentru a amplifica efectul descurajant al muncii noastre.

Prin efortul fiecărui om din DNA (procurorii, poliţiştii, specialiştii, grefierii, etc.), instituţia va deveni mult mai puternică. Rolul nostru în ansamblul sistemului judiciar ne oferă oportunitatea de a avea o contribuţie decisivă la dezvoltarea societăţii româneşti şi la atingerea potenţialului real pe care îl avem ca stat membru al Uniunii Europene şi al NATO.

Cu ocazia Zilei Justiţiei, le urez tuturor colegilor „La mulţi ani!” şi le mulţumesc pentru efortul şi dăruirea cu care îşi îndeplinesc rolul extrem de important în arhitectura puterilor statului român”.

Raluca Dan