4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 18:40
No menu items!

Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului – prilej de inaugurare a unui complex de servicii sociale pentru copii

spot_img

Complexul de servicii sociale „Casa cu pitici”, care include o creşă cu 75 de locuri, o cantină socială pentru 180 de copii din familii defavorizate şi afterschool pentru 20 de copii între 7 şi 14 ani a fost deschis marţi în Capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

Amenajat într-o clădire ridicată în 1847, complexul este situat în sectorul 4 al Capitalei, în zona istorică protejată Gramont.

Potrivit primarului general Sorin Oprescu, înainte de reabilitarea clădirii, la adresa respectivă se afla o casă părăsită, insalubră, unde „gunoaiele ajungeau până la etajul unu”. La reconstrucţia imobilului, au fost păstrate elementele definitorii arhitecturale ale epocii respective.

Potrivit directorului general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), Cosmina Simean, complexul cuprinde trei tipuri distincte de servicii sociale, respectiv un centru de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii cu vârste până la 3 ani, destinat celor ale căror mame doresc să se întoarcă la serviciu înainte de expirarea perioadei legale de creştere a copilului, o cantină socială destinată exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 14 ani, care pot servi zilnic o masă caldă la ora 12.30, 13.30 sau 14.30, şi un centru de zi pentru copii cu vârste cuprinse între 7 şi 14 ani, unde aceştia îşi pot efectua temele sub supravegherea personalului specializat.

Dintre cele 75 de locuri ale creşei, 60 sunt cu program normal, respectiv între orele 7.00 şi 18.00, iar restul de 15 au program redus, între 7.00 şi 12.00.

Cantina deţine un spaţiu de aşteptare pentru părinţi, iar copiii sunt admişi pe baza certificatului de naştere, a carnetului de elev (unde este cazul) şi a unei cereri din partea reprezentanţilor legali.

Centrul de zi este destinat unui număr de 20 de copii defavorizaţi ai căror părinţi nu au timp sau cunoştinţe suficiente pentru a-i ajuta la teme, care nu sunt înscrişi într-un alt tip de program afterschool şi care îşi vor face temele alături de personal specializat şi voluntari, fiind supravegheaţi până la ora 17.00.

Complexul de servicii sociale „Casa cu pitici” a fost amenajat în cadrul unui proiect cu fonduri europene, valoarea totală a acestuia fiind de peste 16,4 milioane lei, din care 14,3 milioane lei sunt nerambursabili, iar restul este cofinanţare asigurată de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Potrivit directorului DGASMB, centrul de îngrijire şi educaţie timpurie pentru copii cu vârste de până la 3 ani este cel de-al nouălea deschis în cadrul proiectului „Mai multe centre de îngrijire pentru copilul tău, mai multe oportunităţi de angajare pentru tine”, care a fost început în 2010 şi cuprinde un număr de 13 centre ce vor fi finalizate până la sfârşitul lunii februarie 2013.

În cele nouă creşe deja finalizate (cinci în sectorul 3, una în sectorul 4, două în sectorul 5 şi una în sectorul 6), există 530 de locuri pentru copii. La finalul programului, cele 13 creşe vor avea o capacitate totală de 780 de locuri.