15.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 16:48
No menu items!

Ziua Imnului Național, sărbătorită în Piața Tricolorului. Mesajele politicienilor / FOTO

spot_img

Vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a participat miercuri la festivități

oprea_ziua_imnului

Zeci de bucureșteni au asistat miercuri dimineață la ceremonia prilejuită de Ziua Imnului Național, eveniment organizat de Ministerul Apărării Naționale în Piața Tricolorului din fața Cercului Militar.

Ceremonia a început cu oficierea unei slujbe religioase, urmată de prezentarea unui scurt istoric și a semnificației versurilor Imnului Național al României.  Evenimentul a continuat cu un spectacol susținut de Muzica Reprezentativă a MApN, cea a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată „Argedava” și cea a Jandarmeriei Române.

Gabriel Oprea: „La fiecare moment important pentru România simbolurile naționale sunt cele care ne individualizează”

Participant la festivitățile organizate în Piața Tricolorului, vicepremierul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne Gabriel Oprea, a transmis, în mesajul său, că „Imnul Național al României este unul dintre simbolurile fundamentale ale statului român și o mărturie a parcursului nostru ca naţiune”.

Însăși istoria imnului național „Deșteaptă-te române”, acceptat sau interzis în funcție de regimul politic, este mărturia continuității spiritului viu al acestui popor și al dorinței sale de dreptate și libertate.

 Ziua Imnului Național este un moment de omagiere al înaintașilor, al celor care, prin jertfa lor, ne-au oferit astăzi privilegiul libertății, independenței și integrității teritoriale a României.

Este, totodată, un moment de reamintire a sacrificiului militarilor români care au pecetluit cu propria viață jurământul față de țară, în teatrele de operații sau în misiuni pe teritoriul național.

La fiecare moment important pentru România simbolurile naționale sunt cele care ne individualizează între celelalte state ale lumii. Ceremoniile militare, sărbătorile naționale, victoriile în competițiile sportive sunt evenimente care, prin forța și însemnătatea simbolurilor naționale – Imnul Naţional, Drapelul Tricolor, Stema României, ne fac să privim cu mândrie către trecut și speranță și încredere spre viitor.

Vă invit, așadar, să respectăm, să apărăm și să reflectăm la simbolurile naționale, pentru a le transmite nealterate copiilor noștri, conștienți fiind de parcursul istoric și de destinul nostru european.

Gabriel Oprea
vicepremier pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne

La rândul lui, premierul Victor Ponta, le-a transmis „La mulți ani!” „românilor din toată lumea”, într-un mesaj de Ziua Imnului Național, postat pe contul său de Facebook.

O sărbătoare importantă astăzi – la mulţi ani românilor din toată lumea cu ocazia Zilei Imnului Naţional „Deşteaptă-te române”! Creaţia lui Andrei Mureşanu şi Anton Pann a fost alături de noi în toate momentele istorice importante, încă de la Revoluţia din 1848, şi va rămâne un simbol al unităţii, al curajului şi al iubirii de ţară pentru toţi românii!

Victor Ponta
premier

Și președintele Klaus Iohannis a arătat, într-un mesaj transmis, miercuri, de Ziua Imnului Naţional, că aceasta este şi trebuie să rămână unul dintre momentele celebrate cu solemnitate şi o sărbătoare a tuturor cetăţenilor, indiferent unde se află – între graniţele ţării sau peste hotare.

Imnul Naţional este parte a expresiei noastre naţionale, simbol al legăturii cu trecutul şi cu valorile noastre fundamentale. În urmă cu 167 de ani, la 29 iulie 1848, la Râmnicu Vâlcea, un grup de tineri entuziaşti intonau poemul patriotic «Un răsunet» al lui Andrei Mureşanu, transformându-l în «Deşteaptă-te, române!» – imnul Revoluţiei Paşoptiste. Acesta a devenit un reper istoric şi moral prin îndemnul adresat românilor de a rămâne mereu implicaţi şi conştienţi de rolul pe care îl au în păstrarea demnităţii naţionale şi solidarităţii civice. Simbolistica Imnului Naţional face trimitere nu doar la valori naţionale, ci şi la valorile europene, de care România este profund ataşată. «Deşteaptă-te, române!» vorbeşte despre fraternitate, unitate, dar şi despre libertate şi curaj. (…)Intonarea Imnului Naţional trezeşte în fiecare dintre noi un sentiment de mândrie, de ataşament şi devotament faţă de România, de solidaritate şi unitate naţională. «Deşteaptă-te, române!» face apel la identitatea noastră şi la valorile care ne fac mai puternici în Europa şi în lume.

Klaus Iohannis
președintele României

R.D.