19 C
București
marți, 27 septembrie 2022 - 14:11
No menu items!

VIDEO/ Ziua 9 de război în Ucraina. Incendiu la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, după ce a fost bombardată de ruși

spot_img

Un incendiu a izbucnit, vineri, la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram, informează EFE şi Reuters.

Conform NEXTA, pompierii nu puteau interveni pentru a stinge incendiul, din cauza bombardamentelor. Ministrul de Externe Dmytro Kuleba a anunţat că armata rusă trage din toate direcţiile asupra centralei, că focul a izbucnit deja, iar o explozie va fi de zece ori mai intensă decât cea de la Cernobîl. El a precizat că ruşii trebuie să se oprească imediat să permită intervenţia pompierilor.

Ulterior, primarul din Enerhodar a anunţat că luptele în zonă au încetat şi că pompierii au fost lăsaţi să intervină.

„La 6.20 a.m. (4.20 GMT) incendiul din clădirea de antrenament de la centrala nucleară Zaporojie din Enerhodar a fost stins. Nu există victime”, au arătat Serviciile de Urgenţă, într-o postare pe reţelele de socializare.

Ministrul Energiei Herman Galușcenko a confirmat pericolul nuclear de la centrala nucleară din Zaporojie și a explicat: „Sunt pagube în primul bloc. Dar, pe lângă cele șase reactoare, există și o instalație de depozitare a combustibilului nuclear uzat. Adică aproximativ 150 de containere de combustibil nuclear. Dacă ocupanții barbari continuă să bombardeze stația, lovirea acelor containere ar însemna o catastrofă nucleară. Acest lucru se poate întâmpla într-o oră sau într-un minut”, a scris ministrul ucrainean al Energiei pe Telegram.

Ucraina a raportat că nu sunt modificări ale nivelurilor de radiații la Zaporojie, iar Casa Albă anunță că președintele Joe Biden a vorbit la telefon cu președintele Volodimir Zelenski.

Autoritatea ucraineană de reglementare în domeniul nuclear a informat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că nu există „nicio schimbare în ceea ce privește nivelul de radiații la situl centralei nucleare de la Zaporijie”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

Zelenski: Europeni, treziţi-vă, vă rog!

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că recurge la „teroarea nucleară”.

„Cea mai mare centrală nucleară din Europa arde chiar acum”, a spus Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale.

El a amintit de „catastrofa globală” de la Cernobîl şi a avertizat că un accident nuclear la Zaporojie ar avea consecinţe mult mai grave.

„Europeni, treziţi-vă, vă rog! Spuneţi-le politicienilor voştri că ruşii trag în centrala nucleară din Ucraina”, a adăugat el.

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat, de asemenea, vineri, într-un comunicat, „acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot „ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea centralei nucleare, transmite AFP.

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa

Centrala nucleară Zaporojie este cunoscută ca fiind cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele 10 cele mai mari din lume.

Centrala are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată (PWR) VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe.

Primele cinci reactoare au fost construite între 1985 și 1989, iar cel de-a șasea a fost adăugat în 1995. Centrala generează aproape jumătate din energia electrică a țării derivată din energia nucleară și mai mult de o cincime din totalul electricității generate în Ucraina, potrivit Wikipedia.

                                                                                                                  Adina Silav