19.3 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 6:03
No menu items!

VIDEO. Ziua 51 de război. Crucișătorul rus Moskva, avariat în Marea Neagră, s-a scufundat

spot_img

Ziua 51 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina începe cu o victorie simbolică a Ucrainei. Crucişătorul Moskva  s-a scufundat. Este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia de la Al Doilea Război Mondial. Rușii au confirmat scufundarea navei, însă au susținut că de vină a fost ”marea furtunoasă”. Mai multe explozii puternice au fost auzite, în noaptea de joi spre vineri, la Kiev, unde ulterior situaţia a revenit la normal, dar şi la Herson, potrivit BBC. Totodată, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei.

Crucişătorul Moskva, nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră s-a scufundat, în timp ce era remorcată, informează agenţia rusă Ria Novosti, care citează ministerul rus al Apărării.

„În timpul remorcării crucişătorului Moskva  către portul de destinaţie, nava şi-a pierdut stabilitatea din cauza avariilor suferite de corpul navei, ca urmare a incendiului provocat de detonarea muniţiei la bord. În condiţiile unei mări agitate, nava s-a scufundat”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării, preluat de Ria Novosti.

Autoritățile ucrainene au anunțat joi că au lovit crucișătorul Moskva cu rachete „Neptun”, provocându-i pagube grave. Pe de altă parte, Ministerul rus al Apărării a susținut că nava a fost evacuată în urma unui incendiu la bord care a provocat explozia muniției.

„Echipajul a fost evacuat către alte nave Flotei Mării Negre din zonă. Se fac aranjamente pentru a tracta crucișătorul. Cauza incendiului este în curs de cercetare”, au declarat oficialii ruşi.

Moskva este exact nava care le-a cerut grănicerilor ucraineni de pe Insula Şerpilor să se predea și care a primit în replică înjurătura „Russian warship, go fuck yourself”.

Marți, serviciul poștal al Ucrainei a anunțat că a emis un timbru poștal cu sloganul, devenit celebru, „Navă rusă de război, du-te la dracu!”. 

Timbrul înfățișează un soldat ucrainean care înfruntă, cu o atitudine sfidătoare, o navă de război rusească în ape deschise.

Roman Hribov – soldatul ucrainean care a rostit fraza devenită celebră – a fost invitat la ceremonia lansare, au precizat autoritățile într-un comunicat.

„Fără el (Hribov), nu ar exista nici timbru poștal și nici o rezistență atât de puternică precum a soldaților de pe Insula Șerpilor”, se spune în documentul citat.

Moskva, fosta nava-amiral a flotei ruse din Marea Neagră, a fost lansată la apă în 1983, sub numele Gloria. Armamentul principal de la bordul navei este constituit din 16 lansatoare de rachete Vulkan P-1000.

Conform analiştilor consultaţi de CNN, crucişătorul Moskva este cea mai mare navă, din punct de vedere al tonajului, scufundată de la al Doilea Război Mondial şi până în prezent şi este cea mai mare pierdere navală suferită de Rusia (ca moştenitoare a URSS) din 1945 şi până în prezent.

Explozii raportate la Kiev şi Herson. Alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei

Mai multe explozii puternice au fost auzite, în noaptea de joi spre vineri, la Kiev, unde ulterior situaţia a revenit la normal, dar şi la Herson, potrivit BBC. Totodată, a fost alertă de atac aerian pe tot teritoriul Ucrainei.

Parlamentarul ucrainean Lesia Vasilenko a scris pe Twitter că a auzit trei explozii „una după alta”.

„Sirena anti-aeriană a sunat o oră. Cel mai probabil Putin este furios din cauza scufundării navei Moskva”, a adăugat ea, referindu-se la scufundarea navei de război ruseşti.

Un martor a declarat unui corespondent BBC că exploziile au avut loc în sud-vestul capitalei Ucrainei.

Ulterior, situaţia a revenit la normal.

„Vă rugăm să urmăriţi declaraţiile şi să vă întoarceţi la adăpost dacă sirena sună din nou”, au spus autorităţile de la Kiev,într-o postare pe Telegram.

Explozii au fost raportate şi în oraşul Herson, în sud, potrivit presei ucrainene. Autorităţile ucrainene nu au făcut până acum comentarii despre situaţia din oraşul ocupat de ruşi.

Acestea vin după ce miercuri Rusia a ameninţat că va lovi centrele de comandă ale Ucrainei, susţinând că Ucraina a atacat teritoriul rus.

De obicei, oficialii ucraineni nu se grăbesc să confirme sau să dezmintă informaţiie din media despre explozii, motivul cheie fiind că nu vor să dea forţelor ruse informaţii dacă au nimerit sau au ratat ţintele.

Utilizatorii reţelelor sociale au fost avertizaţi de asemenea să nu publice fotografii sau filmări de la locurile exploziilor sau să distribuie detalii de geolocalizare.

Peste 500 de civili au murit în Harkov – oficial

Conducătorul regiunii Harkov din estul Ucrainei afirmă că cel puţin 503 civili au murit în zonă de la începutul invaziei ruse, în 24 februarie, relatează BBC.

Într-o postare pe Telegram, Oleg Sinegubov a spus că printre cei morţi se numără şi 24 de copii.

„Este o populaţie civilă nevinovată, nu îi vom ierta pentru nicio viaţă”, a scris el.

BBC precizează că nu a putut verifica în mod independent bilanţul morţilor.

Harkov, aflată la 40 de kilometri de graniţa cu Rusia, avea o populaţie de 1,5 milioane de locuitori înainte ca războiul să înceapă.

Spre deosebire de alte părţi ale Ucrainei, care au cunoscut întreruperi ale luptelor în timp ce Rusia s-a întors spre est, Harkovul nu a avut nicio pauză.

                                                                                                                    Adina Silav